ANSP continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii

ANSP continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 30 octombrie – 05 noiembrie 2023 (săptămâna 44/2023), morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, cu o descreștere de 13,7% față de săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 12,6% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent și a constituit 208,18 cazuri la 100 mii populație (în total, 5340 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii de până la 14 ani (62%).  Din numărul bolnavilor cu IACRS, 201 (3,8%) au fost spitalizați.

Cazuri de gripă sezonieră nu au fost înregistrate.

În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate 157 de probe de la persoane cu semne compatibile cu infecțiile respiratorii virale acute, în 11 probe fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2.

În perioada menționată, au fost înregistrate 355 de cazuri de COVID-19, fiind o descreștere de 4,6% comparativ cu săptămâna precedentă și a constituit 12,2 cazuri la 100 mii populație. La copii de până la 14 ani s-au înregistrat 25 de cazuri din numărul total. Totodată, au fost înregistrate 2 cazuri de deces, în urma infecției COVID-19. Numărul total de investigații PCR și TDR efectuate în perioada 30.10.2023 – 05.11.2023 a constituit 11116 teste, fiind cu 3,4% mai puține comparativ cu săptămâna precedentă.

În prezent, continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. Din numărul total de doze disponibile (200 mii de doze) au fost utilizate peste 70%. Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupele de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor, etc. Dacă faceți parte din grupele de risc, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccin antigripal gratuit.

Menționăm că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva maladiei provocate de virusul SARS-CoV-2.

Recomandăm, paralel cu vaccinarea profilactică, și respectarea măsurilor de protecție, printre care păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă a mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecțiilor respiratorii acute, inclusiv gripa și COVID-19.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.