ANSP a confirmat varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ca fiind dominantă pe teritoriul Republicii Moldova

ANSP a confirmat varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ca fiind dominantă pe teritoriul Republicii Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a confirmat varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ca fiind dominantă pe teritoriul Republicii Moldova, în declanșarea cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19.

Conform rezultatelor ultimei secvențieri, efectuate de Laboratorul virusologic al ANSP, în toate 32 de probe selectate a fost identificată circulația în exclusivitate a diferitor sublinii (16) ce aparțin variantei Omicron, cele mai frecvente fiind (BA.5.2.1; BA.5.1, BA.5.2, BF.5, BA.5.1.10).

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun.Chișinău, raioanele – Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Ialoveni, Strășeni), din mediul rural și urban, fiind confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR), apoi supuse secvențierii. Varianta Omicron a fost confirmată la un copil și 31 de adulți.

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

Acest lucru permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică.

Recomandăm cetățenilor să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.