SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

ANSP a confirmat varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ca fiind dominantă pe teritoriul Republicii Moldova

ANSP a confirmat varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ca fiind dominantă pe teritoriul Republicii Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a confirmat varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ca fiind dominantă pe teritoriul Republicii Moldova, în declanșarea cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19.

Conform rezultatelor ultimei secvențieri, efectuate de Laboratorul virusologic al ANSP, în toate 32 de probe selectate a fost identificată circulația în exclusivitate a diferitor sublinii (16) ce aparțin variantei Omicron, cele mai frecvente fiind (BA.5.2.1; BA.5.1, BA.5.2, BF.5, BA.5.1.10).

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun.Chișinău, raioanele – Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Ialoveni, Strășeni), din mediul rural și urban, fiind confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR), apoi supuse secvențierii. Varianta Omicron a fost confirmată la un copil și 31 de adulți.

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

Acest lucru permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică.

Recomandăm cetățenilor să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19.