SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

ANSP a confirmat șapte cazuri de gripă sezonieră, pe parcursul săptămânii precedente

ANSP a confirmat șapte cazuri de gripă sezonieră, pe parcursul săptămânii precedente

Situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI) continuă să fie monitorizată de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Conform datelor epidemiologice din teritorii, în săptămâna 09/2022 (perioada 28.02.22-06.03.22) morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, cu o descreștere de 5,6 % față de săptămâna 08/2022 și a constituit 182,59 cazuri la 100.000 populație.

În perioada menționată, au fost înregistrate 7 cazuri de gripă sezonieră (Chișinău-3 cazuri, Taraclia-2 cazuri, Căușeni și Rezina — câte un caz). În rezultat, 6 persoane au fost spitalizate. Distribuția cazurilor după vârste: 0-4 ani – 2 cazuri; 5-14 ani – 1 caz; 30-64 ani – 4 cazuri.

În laboratoarele ANSP au fost investigate, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, de la persoanele cu semne compatibile cu gripa sezonieră și persoanele cu infecții respiratorii virale acute, 43 de probe, dintre care în 6 probe s-a confirmat prezența virusului SARS-CoV-2 și în 5 probe s-a confirmat prezența virusului gripal AH3N2.

Specialiștii Secției supravegherea epidemiologică a gripei și IRVA din cadrul ANSP recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice pentru evitarea îmbolnăvirilor și depistarea precoce a cazurilor de gripă sezonieră.