SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Alimente mai sigure, sănătate mai bună!

Alimente mai sigure, sănătate mai bună!

La 7 iunie, marcăm Ziua mondială a siguranței alimentelor. Cu genericul „Alimente mai sigure, sănătate mai bună”, acest eveniment are drept scop sporirea gradului de conștientizare de către populație a rolului pe care alimentele sigure îl au pentru sănătatea noastră. În același timp, reprezintă o oportunitate de a solicita acțiuni concrete în domeniile prevenirii, identificării și abordării riscurilor alimentare și de îmbunătățire a sănătății populației.

Conceptul este susținut și promovat de Organizația Mondială a Sănătății și de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

La nivel mondial, se estimează că, în jur de 600 milioane de oameni, se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 mii mor, în fiecare an. Mai mult, acest fapt determină pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoasă. Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sunt afectați cel mai mult și de malnutriție.

Peste 200 de boli sunt provocate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele. Printre bacterii și virusuri se numără Salmonella, Campylobacter, E. Colli enterohemoragică, Vibrio cholerae, Neovirusul și virusul Hepatitei A, printre paraziți echinococul, Taenia spp, Ascaris, Giardia, Cryptosporidium și Entamoeba histolytica. Cele mai frecvente substanțe chimice contaminante sunt toxinele naturale (micotoxinele, biotoxinele și cele generate de ciupercile otrăvitoare) și contaminanții din mediul ambiant.

Dintre acestea, cea mai acută problemă sunt produsele în care se regăsesc microorganismele rezistente la antibiotice care pot fi transmise atât de-a lungul lanțului trofic, cât și prin contactul direct om-animal sau om-mediu ambiant.

Infecțiile provocate de microorganismele rezistente la antibiotice cauzează anual 700 mii de decese în lume. Totodată, 48,4 milioane de oameni sunt afectate anual de bolile parazitare, iar 48% dintre acestea apar în urma consumului de produse alimentare.

Inclusiv pandemia COVID-19 a influențat funcționarea sistemelor agroalimentare şi a demonstrat importanța planificării anticipate. Astăzi, este necesară acordarea unei atenții prioritare lanțurilor de aprovizionare, deoarece consumatorii trebuie întotdeauna să aibă acces la produse sigure.

Uniunea Europeană, împreună cu 188 țări, a formulat, conform dovezilor științifice,  recomandări pentru toate domeniile legate de  siguranța și calitatea alimentelor. Este vorba de standardele ,,Codex Alimentarius” care garantează că produsul este sigur și poate fi realizat prin intermediul rețelelor de comerț.

Pentru fortificarea sănătății îndemnăm consumatorii să țină cont de regulile manipulării alimentelor la domiciliu, prin respectarea celor cinci principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare:

  • Curățenia. Aveți grijă să vă spălați mâinile înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
  • Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;
  • Gătiți la temperaturi potrivite fiecărui grup de alimente;
  • Păstrarea. Atât înainte, cât și după prepararea produselor asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă, pentru a preveni alterarea acestora;
  • Siguranța. Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.

Rețineți – alimente mai sigure, sănătate mai bună!