SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

ANSP continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră și IRVA

ANSP continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră și IRVA

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 24.10.2022-30.10.2022 (săptămâna 43/2022), morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, cu o creștere de 7,5% în comparație cu săptămâna precedentă și o creștere cu circa 17% față de aceeași perioadă a sezonului precedent și a constituit 269,85 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 7027 cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 65.7%. Ponderea bolnavilor spitalizați cu IACRS este de 3,1% din numărul total de îmbolnăviri.

În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate, în săptămâna 43/2022, prin metoda molecular biologică – 402 probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecțiile respiratorii virale acute.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 3,3%.

De la începutul perioadei de monitorizare (03 – 30.10.2022, săptămânile 40/2022-43/2022) au fost înregistrate 2 cazuri de gripă, 24748 cazuri de IACRS și 1270 cazuri de SARI.

În prezent, procesul de imunizare împotriva gripei se desfășoară în instituțiile medico-sanitare publice din țară. Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupurile de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor, etc.

ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2 și respectarea în continuare a măsurilor de profilaxie nespecifice (distanța fizică, igiena personală, igiena tusei, a locuinței, igienei și dezinfecția mâinilor, evitarea locurilor aglomerate și adresarea la medic la apariția simptomelor compatibile cu gripa).