Ziua națională de renunțare la tutun – 17 noiembrie 2022

Ziua națională de renunțare la tutun – 17 noiembrie 2022

Anual, în a treia zi de joi din luna noiembrie, potrivit inițiativei Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, în Republica Moldova este marcată Ziua naţională de renunțare la tutun. Scopul evenimentului este sporirea gradului de conștientizare a măsurilor de prevenire a consumului de tutun și sporirea accesului la servicii de consiliere și tratament pentru populație.

Genericul evenimentului pentru a.2022 este „Fii responsabil – renunță acum”. Potrivit ultimului raport din a.2021 al OMS privind epidemia globală de tutun, doar 30% dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun din lume au acces la instrumente care îi ajută să renunțe cu succes la acest viciu. Consilierea și medicația pot mai mult decât dubla șansele unui consumator de tutun să renunțe cu succes. În prezent, totuși, doar 23 de țări oferă servicii complete de renunțare la fumat.

Rețineți! Toate produsele din tutun (țigarete, tutun de rulat, tutun pentru narghilea, tutunul care nu arde, cu încălzire electrică – HEETS), cât și produsele conexe (țigarete electronice și produse din plante pentru fumat) sunt un pericol și afectează grav sănătatea.

Consumatorii de tutun și produse conexe au un risc mai mare pentru un șir de boli, printre care bolile cardiovasculare și pulmonare, cerebrovasculare. Totodată, acesta determină naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

La nivel global, aproximativ 1,3 miliarde de persoane consumă tutun. Dintre aceștia, 80% locuiesc în țările cu venituri mici și mijlocii. Totodată, doar 30% au acces la instrumentele care i-ar ajuta să renunțe la acest viciu.

Consumul de tutun ia anual viața a peste 8 milioane de oameni. Totodată, din numărul total de decese provocate de cancer anual, în 25% de cazuri este implicat consumul de tutun. Din toate tipurile de cancer, tutunul influențează cel mai mult decesele prin cancer pulmonar – fiind implicat în 90% din acestea.

La nivel de țară, se estimează că un sfert (25,3%) din populație fumează activ, inclusiv 43,5% bărbați și 5,6%  femei. Anual, în țara noastră în jur de 5600 de persoane decedează din cauza consumului de tutun.

Alarmant este că produsele noi din tutun (tutun încălzit, țigări electronice, narghilea) sunt consumate tot mai frecvent de către adolescenți.

Potrivit Studiului GYTS Moldova (2019), prevalența consumului de tutun la elevi de vârsta 13-15 ani este în creștere și constituie 16,3%, inclusiv a produselor din tutun care nu arde cu încălzire electrică IQOS 3,9%, iar 12,7% din elevii participanți în Studiu au declarat că consumă țigarete electronice. Mai mult de 4 din 10 elevi (43,2%) sunt în jurul de alte persoane care fumează în locuri în afara casei lor (în spații și locuri publice) și peste un sfert (28,3%) din elevi sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

Rețineți! Copiii și adolescenții care fumează țigări electronice își dublează șansele de a fuma țigarete mai târziu în viață. Nicotina din țigările electronice este un aditiv care creează rapid dependență și poate afecta grav creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, țigările electronice cresc riscul bolilor de inimă și a afecțiunilor pulmonare.

Fii responsabil – renunță acum!

Rezultatele unei analize a rentabilității investițiilor pentru renunțare la fumat în 124 de țări cu venituri mici și medii demonstrează că 1,68 USD pe cap de locuitor investiți în intervenții cuprinzătoare de renunțare la tutun (trei intervenții la nivel de populație + terapia de substituție a nicotinei) pe o perioadă de 10 ani  – va avea ca rezultat 152 de milioane de consumatori ce au renunțat cu succes și 2,7 milioane de vieți salvate la nivel global.

Niciodată nu este prea târziu să te lași de fumat! Renunțarea poate aduce beneficii tuturor, la orice vârstă, deoarece organismul începe să se recupereze. Iată câteva beneficii ale renunțării la fumat:

  • La 20 de minute, scade ritmul cardiac și tensiunea arterială.
  • După 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal.
  • În 2-12 săptămâni, se îmbunătățește circulația sanguină și funcția pulmonară crește.
  • În 1-9 luni, diminuează tusea și se normalizează respirația.
  • După 1 an, riscul de boală coronariană scade cu 50%.
  • După 5 ani, este redus riscul de accident vascular cerebral.
  • După 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade în jumătate față de cel al unui fumător.
  • După 15 ani, riscul de boală coronariană este egal ca al unui nefumător.

Unica cale de a evita consecințele consumului de tutun și al produselor conexe este renunțarea la fumat, iar majoritatea persoanelor care încearcă sa renunțe au nevoie de multă convingere, voință și timp.

Pentru mai multă informație cum să renunțați cu succes la tutun, vă sugerăm să navigați pe platforma www.prosanatate.md

0 800 10001 este  LINIA VERDE a Dispensarului Republican de Narcologie pentru a obține acces la serviciile de consiliere și la Programele de renunțare la fumat.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.