Specialiști de laborator din Republica Moldova au absolvit cu succes programul global de leadership în laboratoare
Specialiști de laborator din Republica Moldova au absolvit cu succes programul global de leadership în laboratoare (GLLP). Acesta include 16 participanți și 11 mentori din domeniul sănătății umane, veterinare și al siguranței alimentare, dar și din laboratoarele universitare din țara noastră.
Participanții sunt medici și manageri de laborator, cercetători din laboratoarele științifice din toată țara și reprezintă o comunitate importantă de lideri care vor rămâne conectați prin participarea lor la GLLP. Pe măsură ce se întorc la locul lor de activitate, la nivel național și regional, abilitățile pe care le-au dezvoltat pe parcursul programului le vor permite să promoveze abordări durabile pentru o înaltă calitate și capacitate de laborator eficientă în toate sectoarele.
Laboratoarele reprezintă o parte importantă și fundamentală a sectoarelor de sănătate, deoarece au un rol esențial în detectarea, diagnosticarea, tratamentul și controlul bolilor. Deși sunt exemple de răspunsuri eficiente ale laboratorului în cadrul focarelor, o serie de cazuri bine documentate au arătat că lipsa unor sisteme de laborator adecvate poate împiedica eforturile de control și prevenire a bolilor. De aceea, sunt necesari lideri, manageri de laborator competenți pentru a dezvolta sisteme durabile în laboratoarele din sectorul uman, veterinar, de siguranță alimentară și de mediu, ca parte a abordării One Health.
Pentru a deveni lider de laborator este nevoie de o pregătire substanțială, care să permită dezvoltarea și direcționarea unui sistem de laborator funcțional. GLLP a oferit un program complet, bazat pe competențe de învățare a abordării „One Health” pentru conducerea și managementul laboratoarelor veterinare și umane, pentru a încuraja și îndruma liderii actuali de laborator în fortificarea sistemelor naționale în domeniu. Servicii integrate de laborator de calitate (Integrated quality laboratory services – IQLS), prin acord de cooperare cu CDC, au implementat GLLP în Republica Moldova, precum și în alte țări.
Programul a fost lansat pe data de 22 martie 2021 și include 9 competențe de conducere: Sistemul de laborator, Leadership, Management, Sistem de management al calității, Biosecuritate și Biosecuritate, Comunicare, Supraveghere a bolilor și Investigarea focarelor, Pregătire pentru situații de urgență, Răspuns și Recuperare, Cercetare.
GLLP vizează laboratoarele de sănătate umană și animală, precum și laboratoarele cu impact asupra sănătății publice (de exemplu: laboratoare de mediu, agricole, alimentare, sau chimice) a fost dezvoltat de șase organizații internaționale: Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (U.C. CDC), Centrele Europene pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), Asociația laboratoarelor de sănătate publică (APHL), Asociația pentru alimentație și agricultură (FAO), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.