Săptămâna Globală pentru Siguranța Rutieră
În perioada 15-21 mai 2023, marcăm cea de a 7-a Săptămână Globală pentru Siguranța Rutieră a pentru a îndemna factorii de decizie să #RegândeascăMobilitatea pentru a face mersul pe jos, ciclismul și utilizarea transportului public mai sigur și convenabil, astfel încât oamenii să poată trece la modurile de transport active, mobile și durabile. Aceste recomandări sunt incluse în Planul Global pentru Deceniul de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2021-2030, care reflectă un obiectiv ambițios de reducere a deceselor și traumatismelor rutiere cu 50% până în 2030.
Leziunile cauzate de traficul rutier reprezintă o cauză principală de deces și invaliditate la nivel mondial. Aproximativ 1,3 milioane de oameni mor în fiecare an în urma accidentelor rutiere, iar până la 50 de milioane de persoane sunt rănite. Mai mult de jumătate din toate decesele cauzate de traficul rutier apar în rândul utilizatorilor vulnerabili ai drumului: pietoni, bicicliști și motocicliști. Peste 90% dintre decesele din traficul rutier au loc în țările cu venituri mici și medii.
La nivelul UE, decesele rutiere în 2021 au crescut cu 5% față de anul precedent. Circa 52% dintre decesele rutiere au avut loc pe drumurile rurale, iar 40% în zonele urbane și 8% pe autostrăzi. Șoferii ori pasagerii mașinilor au reprezentat 43% din toate decesele rutiere, în timp ce pietonii – 20%, utilizatorii de vehicule cu două roți (motociclete și mopede) – 18% și bicicliștii – 10% din totalul deceselor rutiere.
Leziunile cauzate de traficul rutier reprezintă principala cauză de deces pentru copiii și adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 5 și 29 de ani, un motiv principal fiind neutilizarea sistemelor de siguranță (cuplarea centurii, scaunul auto, etc).
De la o vârstă fragedă, bărbații sunt mai susceptibili de a fi implicați în accidente rutiere decât femeile. Aproximativ trei sferturi (73%) din toate decesele din trafic rutier au loc în rândul bărbaților tineri cu vârsta până la 25 de ani.
Pe parcursul anului 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate 2312 accidente în traficul rutier, în care 217 persoane au decedat și 2586 au fost traumatizate. În accidentele rutiere au fost implicați 450 minori (16,05% din numărul total de victime), dintre care 15 minori au decedat, 301 – traumatizați ușor, 106 – traumatizați grav, iar 28 nu au suferit careva traumatisme.
Cauzele principale ale accidentelor rutiere rămân a fi viteza neadaptată vizibilității și condiţiile situației rutiere (29,80% din numărul total al accidentelor).
Totodată, din cauza conducătorilor auto în stare de ebrietate s-au produs 299 accidente în traficul rutier în anul 2022, atestându-se o descreștere cu 9,93% comparativ cu anul 2021, iar cele soldate cu consecințe ușoare și grave au crescut cu 10,23%, fiind înregistrate 140 cazuri, soldate cu decesul a 24 de persoane și traumatizarea a 143 de persoane.
Important de menționat că decesele și traumatismele rutiere pot fi prevenite prin implementarea măsurilor într-o manieră holistică cu implicarea mai multor sectoare, cum ar fi: transportul, poliția, sănătatea, educația, autorităților locale, etc. Intervențiile eficiente includ:
- proiectarea unei infrastructuri mai sigure și încorporarea elementelor de siguranță rutieră în planificarea teritorială și a drumurilor;
- îmbunătățirea caracteristicilor de siguranță ale vehiculelor;
- îmbunătățirea îngrijirii post-accident pentru victimele accidentelor rutiere;
- stabilirea și aplicarea prevederilor legale ce ar reduce riscurile în traficul rutier;
- educarea populației din copilările și creșterea gradului de conștientizare a siguranței.
Vă invităm să marcația cea de-a 7 -a Săptămână Globală a Securității Rutiere a ONU, organizând evenimente și activități și partajând mesaje și materiale pe rețelele sociale cu hashtag-urile:
- #RegândescMobilitatea
- #StradăPentruViață
- #SiguranțaRutieră
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.