„Reducerea inechității în îngrijirea cancerului!” – genericul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului
În fiecare an, pe 4 februarie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, scopul fiind generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor pentru a reduce această afecțiune la nivel mondial.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este mult mai mult decât un eveniment calendaristic; este o campanie desfășurată pe mai mulți ani, având ca scop creșterea expunerii, implicarea extinsă și, în final, generarea unui impact semnificativ. Împreună, este timpul să reducem decalajul în îngrijirea cancerului.
Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În Regiunea Europeană, în anul 2022 s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese. Cele mai frecvente decese cauzate de cancer în UE au fost: cancerul pulmonar – 19,5%, cancerul de sân – 7,5%, cancerul colorectal – 12,3%.
În Republica Moldova, tumorile maligne constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea prin tumori maligne, în anul 2022, a constituit 225,8 cazuri la 100 mii locuitori (2021 – 221,2 cazuri). Cele mai frecvent diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și al traheei care însumează 52,6% din numărul total de tumori maligne.
O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice. De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat.
Important de menționat că până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.
Puteți reduce riscul apariției cancerului prin:
- Evitarea consumului de tutun și a consumului nociv de alcool;
- Abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;
- Efectuarea regulată a activității fizice;
- Vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;
- Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;
- Limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.
Prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală – sunt recunoscute de către Organizația Mondială a Sănătății drept factori-cheie pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul cancerului.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.