O nouă reacție de secvențiere realizată de ANSP pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație.
Rezultatele reacției efectuate de Laboratorul virusologic al ANSP la 01 martie 2023, confirmă în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron (la 8 bărbați și 8 femei). În 6 dintre acestea, a fost confirmată sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken).
Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun. Chișinău, raioanele — Anenii Noi, Călărași, Ceadîr-Lunga, Dondușeni, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni), din mediul rural și urban.
Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org).
Menționăm că, la nivel mondial, rezultatele secvențierii virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate până la 28.02.2023, denotă că sublinia XBB.1.5 este dominantă, cu o pondere de 37% din numărul total de secvențieri realizate. Pentru probele colectate în perioada 31.01.2023 – 28.02.2023, în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5 este de 28%, în Asia — 7%, în Africa — 65%, iar în America de Nord — 62%.
Vaccinarea împotriva COVID-19 este cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces.
Vă recomandăm să respectați în continuare măsurile de protecție, printre care: purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, spațiile aglomerate; distanța fizică între persoane, de minim un metru; regulile de igienă a mâinilor; regulile de igienă respiratorie; măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febra, tuse, respirația dificilă, dureri în gât, dureri musculare).
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.