La 5 iunie, marcăm Ziua mondială a mediului

La 5 iunie, marcăm Ziua mondială a mediului

„Un singur pământ” – acesta este sloganul Zilei mondiale a mediului pe care o marcăm la 5 iunie, pentru a evidenția necesitatea de schimbare a atitudinii față de Planeta Pământ: de la distrugerea și exploatarea naturii, la restabilirea și protejarea ei.

Începând cu anul 1973, evenimentul a devenit cea mai mare platformă globală ce reunește eforturile guvernelor, întreprinderilor și a milioane de oameni din întreaga lume în procesul de soluționare a problemelor de mediu pentru a proteja planeta.

Menționăm că sloganul ”Un singur Pământ” a fost și moto–ul primei Conferințe a Națiunilor Unite în domeniul mediului uman, desfășurată la Stockholm, Suedia, în a.1972, la care Dezvoltarea Durabilă a fost inclusă pe agenda globală și, de asemenea, s-a decis de a marca, în fiecare an, la 5 iunie acest eveniment. În anul curent, cincizeci de ani mai târziu, Suedia găzduiește, din nou, Conferința Globală de Mediu, în perioada 2-3 iunie și Ziua mondială a mediului – pe 5 iunie.

Pământul se confruntă cu o triplă urgență planetară:

  • clima se încălzește prea repede pentru ca oamenii și natura să se adapteze;
  • pierderea habitatului și alte presiuni înseamnă că aproximativ 1 milion de specii sunt amenințate cu dispariția;
  • poluarea continuă să ne otrăvească aerul, pământul și apa.

În același timp, miliarde de oameni sunt lipsiți de venituri, hrană, adăpost, acces la servicii de sănătate, îngrijire și educație. Crizele energetice și alimentare, drept consecințe ale pandemiei COVID-19 și conflictele armate din întreaga lume – prezintă motive suplimentare de îngrijorare.

Știați că…

  • Folosim cu 50% mai multe resurse, decât avem nevoie, pentru a ne menține modul actual de viață, iar ecosistemele nu pot ține pasul cu cerințele noastre.
  • Stilul nostru de viață este asociat cu două treimi din toate emisiile de gaze cu efect de seră. Este demonstrat faptul că adoptarea unor comportamente durabile ar reduce emisiile cu 40 – 70% până în a.2050.
  • Producerea și consumul durabil poate contribui la dezvoltarea economică și atenuarea efectelor schimbărilor climatice, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării oamenilor la nivel global. De asemenea, această abordare poate să contribuie la atenuarea sărăciei prin creșterea economică în medie cu 11% în țările cu venituri mici și medii și cu 4% – în țările cu venituri mari, către anul 2060.

În Republica Moldova, factorii de mediu, în special aerul și apa, afectează sănătatea populației. Se estimează că până la 11% din decese (circa 4500) sunt cauzate de aerul poluat. Calea de ieșire din această situație este să modificăm economia și societatea pentru a le face non-poluante, echitabile, inclusive și durabile. Trebuie să trecem de la distrugerea planetei – la opțiuni de vindecare a ei.

Stilul de viață durabil – ca opțiune implicită

Opțiuni de modificare a stilului de viață ar trebui să fie accesibile și atractive pentru oameni și să-i ajute la luarea zilnică a deciziilor informate. Multe dintre aceste opțiuni pot fi create și realizate doar de către autorități naționale, instituții financiare, întreprinderi, organizații internaționale sau alte organizații cu puterea de a stabili reguli și a deschide noi orizonturi.

Totodată, indivizii și societatea civilă sunt cei care pot să genereze schimbarea, susținând un model durabil a unui comportament de consum pentru deceniile următoare.

Sectorul energetic, industria, agricultura, rețelele de transport, comerțul global sunt domeniile cheie ce necesită schimbare. Totodată, mediul unde locuim, cum ne construim casele, amenajăm orașele și locurile de muncă, cum și unde sunt investiți banii noștri, cum și unde ne odihnim și ne distrăm, de asemenea, necesită implementarea opțiunilor de modificare durabilă.

Cu ocazia Zilei mondiale a mediului, cu suportul Delegației Uniunii Europene, al Organizației Mondiale a Sănătății și al altor organisme internaționale rezidente în Republica Moldova, la 4 iunie 2022, începând cu ora 15.00, în parcul Valea Morilor se organizează Festivalul Mediului, la care va participa și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Vă îndemnăm să susțineți acțiunile dedicate aceste zile și Campania #UnSingurPământ (#OnlyOneEarth) pentru a ne asigura că această planetă unică și frumoasă rămâne a fi o casă confortabilă pentru umanitate și generațiile viitoare.

În univers sunt miliarde de galaxii,
În galaxia noastră sunt miliarde de planete,
Dar există #UnSingurPământ.
Să avem grijă de el.

 

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.