În cadrul laboratorului din CSP Căușeni a fost inițiat procesul de testare PCR pentru diagnosticarea virusului SARS-CoV-2

În cadrul laboratorului din CSP Căușeni a fost inițiat procesul de testare PCR pentru diagnosticarea virusului SARS-CoV-2

La 14 februarie 2022, în cadrul Secției de diagnostic de laborator a Centrului de Sănătate Publică Căușeni al ANSP a fost inaugurat, în premieră, laboratorul pentru desfășurarea procesului de testare PCR pentru diagnosticarea virusului SARS-CoV-2 pentru raionul Căușeni și localitățile adiacente – raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă.

La eveniment a participat Svetlana Nicolaescu, Secretar de stat al Ministerului Sănătății, Nicolae Jelamschi, directorul ANSP, Olga Burduniuc, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică din cadrul ANSP, Andrei Cazacioc, șeful Centrului de Sănătate Publică Căușeni, Dr Miljana Grbic, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova și Dr Stela Gheorghița, coordonator în domeniul managementului urgențelor de sănătate publică, Biroul OMS Moldova.

„Pandemia COVID-19 a venit cu provocări uriașe pentru sistemul de sănătate și pentru întreaga societate, dar în special pentru domeniul sănătății publice. În această perioadă, ne-am convins cât de critică este și capacitatea de testare. În acest context, extinderea capacităților de testare în regiuni este salutară și necesară, fiind rezultatul efortului depus de autorități, alături de partenerii de dezvoltare, fără de care nu era posibilă realizarea. Pe lângă dotarea cu echipament un efort aparte depunem și pentru consolidarea capacităților umane. Datorită instruirilor de care au beneficiat colegii testarea va fi realizată în conformitate cu standardele internaționale”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

La evenimentul de inaugurare, Nicolae Jelamschi, directorul ANSP, și-a exprimat recunoștința și a mulțumit partenerilor internaționali și Ministerului Sănătății pentru tot suportul acordat, accentuând încă o dată importanța extinderii și fortificării capacităților de diagnostic de laborator la nivel local, instruirii specialiștilor de laborator și sporirea accesibilității populației la servicii de diagnostic. Directorul ANSP a apreciat conlucrarea la nivel teritorial între administrația publică locală și autoritățile competente în domeniul sănătății publice, fiind un bun exemplu de colaborare și pentru alte teritorii. În context, menționăm că, datorită suportului Consiliului raional Căușeni, au fost efectuate lucrări de reparație și de termoizolare ale blocului CSP Căușeni.

ANSP a oferit un suport semnificativ în extinderea capacităților de diagnostic la nivel raional prin tehnici de biologie moleculară, pentru determinarea virusului SARS-CoV-2, efectuând lucrările de reparație și amenajare a spațiului. Cu suportul partenerilor de dezvoltare – OMS, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Uniunea Europeană și Banca Mondială – laboratorul de la Căușeni a fost dotat cu cele necesare.

Noul compartiment al laboratorului a fost utilat cu echipament performant, frigidere, distilator și autoclav care vor asigura evidența și stocarea bunurilor – a reactivelor PCR și consumabilelor, în condiții sigure de laborator, inclusiv gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea de laborator prin respectarea cerințelor de biosecuritate, atât în cadrul Laboratorului, cât și în mediul ambiant.

Dr Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova a subliniat importanța asigurării populației din regiunea de sud-est a țării cu servicii de laborator calitative, sigure și eficiente în diagnosticul infecției COVID-19.

De la începutul pandemiei COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a acordat suport tehnic în elaborarea Strategiei de dezvoltare a serviciului de laborator, a livrat teste și consumabile, a evaluat capacitățile existente ale laboratoarelor din țară și a estimat necesitățile în baza prognozelor, elaborând și ajustând procedurile de investigare de laborator și organizare a programelor de control al calității în laborator. Nu în ultimul rând, datorită suportului OMS și USAID au fost procurate consumabile, reagenți, frigidere, distilatoare și autoclave pentru toate cele 10 laboratoare din rețeaua națională și laboratorul de referință din cadrul ANSP.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.