Coordonatorii Rețelei de școli care promovează sănătatea au fost instruiți cum să predea atractiv tema consumului redus de zahăr
Peste 100 de directori ai Rețelei de Școli care Promovează Sănătatea (ȘPS), șefi ai Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT) și specialiști în controlul bolilor netransmisibile (BNT) și promovarea sănătății din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică (ANSP) au fost instruiți cum să predea atractiv practicile consumului redus de zahăr pentru elevi. Școlile care vor alege tematica reducerii consumului excesiv de zahăr vor include activitățile în planurile de lucru pentru acest an școlar (2021- 2022).
„Ministerul Sănătății și Ministerul Educației doresc îmbunătățirea comportamentului alimentar al elevilor, aceasta fiind parte a strategiei generale de schimbare a comportamentelor pentru reducerea riscului apariției și dezvoltării BNT. Consumul în exces de zahăr, sare și grăsimi trans este o provocare pentru sănătatea copiilor noștri și noi întreaga societate trebuie să răspundem la aceasta cât mai prompt”, a declarat la începutul webinarului Daniela Demișcan, șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice și urgențe în sănătatea publică din cadrul Ministerului Sănătății.
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca energia primită de pe seama zahărului să fie redusă până la 5% din totalul caloriilor consumate, adică la 25 grame pe zi, am ajuns să consumăm 44 grame de zahăr pe zi, de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul. Este un consum excesiv de zahăr care are repercusiuni grave asupra sănătății încă de la vârsta copilăriei și adolescenței.
„Cantitatea de zahăr consumată a crescut foarte mult în ultimi ani, de la 42 grame pe zi în anul 2016 la 60 grame în anul 2020. În același timp, elevii și-au micșorat activitatea fizică de 2 ori, iar acest lucru a dus la devieri și dereglări de nutriție. Dacă în anul 2016 o pătrime din elevii de la 11 la 17 ani aveau deficiențe a indicelui masei corporale, în 2020 acest indicator a ajuns la 2/3 din elevi.”, explică Natalia Silitrari, șefa direcției de promovare a sănătății, ANSP și coordonatoarea națională a Rețelei de școli care promovează sănătatea.
În acest sens, Demișcan a menționat că meniurile școlare au fost modificate recent în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind echilibrul de proteine, glucide și zahăr. Astfel, zahărul în meniul elevilor este redus la 15 g pe zi, ceea ce va micșora considerabil din consumul excesiv de zahăr.
„Din cauza alimentației nesănătoase (dezordonate), fetele care stau pe regimuri alimentare restrictive suferă de subponderabilitate, iar băieții care consumă mai multe băuturi carbogazoase și dulciuri, de supraponderabilitate.”, a ținut să menționeze Galina Leșco, șefa Centrului de resurse naționale a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, membră a grupului de cercetare regional al țărilor Europei de est și Asiei Centrale.
Zahărul este adăugat în bucate și băuturi pentru a-i da gust și pentru a prelungi termenul de păstrare a produselor, cu toate că în mod natural acesta se conține în fructe, legume, cereale și lapte.
Pe termen scurt, excesul de zahăr contribuie la apariția acneei, la dezvoltarea oboselii, acumularea kilogramelor în plus. Pe termen lung, consumul de zahăr este responsabil de dezvoltarea bolilor grave netransmisibile chiar și la tineri precum: diabetul de tip 2, hipertensiunea, bolile cardiovasculare și depresiei.
Sugestiile pentru predarea atractivă a subiectului de alimentație sănătoasă atât în format offline cât și online au fost prezentate de Maria-Victoria Racu, medic igienist în promovarea nutriției sănătoase în cadrul ANSP. „Mâncarea este una din marile plăceri ale omului, când vorbim despre ea trebuie să fim inspirați ca să transmitem fluizi bucuriei, de asta este important înșine să fim modele demne de urmat. Tehnica problemă – soluție, master class-urile și propriul exemplu sunt binevenite pentru orice vârstă a copilului.”
„Vă sugerăm să folosiți toate materialele informative elaborate în cadrul celor trei campanii de comunicare pe nutriție cu genericul Alege ce mănânci! Mesajele sunt elaborate de specialiștii în promovarea sănătății și sunt bazate pe dovezi științifice. Utilizați portalul www.prosanatate.md ca sursă sigură de informare și materiale didactice”, a subliniat Lilia Onea experta în comunicare a Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
În premieră a fost prezentat spotul grafic al Campaniei. Spotul prezintă eroul Campaniei în două ipostaze: cel care nu cunoaște impactul consumului în exces al zahărului și cel care se informează, începând de la istoria zahărului și felul în care ajunge să fie dependent de acest produs.
Webinarul dedicat coordonatorilor Rețelei de școli care promovează sănătatea a avut loc pe 19 octombrie 2021, în cadrul Campaniei de comunicare „Redu zahărul – alege ce mănânci!”.
Campania de comunicare „Redu zahărul – alege ce mănânci!” face parte din ciclul de campanii sociale de comunicare pe nutriție „Alege ce mănânci!”, realizate cu suportul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova prin intermediul Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.