Atelier de lucru privind sporirea gradului de pregătire și răspuns în supravegherea și controlul gripei, infecțiilor respiratorii și COVID-19

Atelier de lucru privind sporirea gradului de pregătire și răspuns în supravegherea și controlul gripei, infecțiilor respiratorii și COVID-19

În perioada 10-13 august 2021, se desfășoară atelierul de lucru în supravegherea și controlul gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) și COVID-19. Scopul evenimentului este sporirea gradului de pregătire și răspuns în supravegherea și controlul gripei, IACRS, SARI și COVID-19.

Atelierul de lucru are loc conform unei Dispoziții a MSMPS, cu participarea specialiștilor din cadrul ANSP, savanții USMF ”N. Testemițanu”, medicii epidemiologi din teritorii, medicii infecționiști, medicii de familie din cadrul IMSP, puncte de santinelă din municipiile Chișinău și Bălți, raioanele: Edineț, Soroca, Rezina, Căușeni, Comrat, Cahul și Ungheni.

La atelierul de lucru sunt abordate mai multe subiecte, inclusiv:

  • Situația epidemiologică prin gripa sezonieră, IACRS și SARI, sezonul 2020/2021. Sistemul de supraveghere epidemiologică și monitorizare. Măsurile de control și răspuns;
  • Situația epidemiologică prin COVID-19. Supravegherea epidemiologică, monitorizarea și măsurile de control și răspuns;
  • Particularitățile clinice, evoluția, diagnosticul, diagnosticul diferențial al gripei sezoniere, IACRS și COVID-19 la copii și adulți;
  • Pneumonia comunitară, SARI și COVID-19 la copii;
  • Colectarea, stocarea și transportarea specimenelor biologice pentru investigarea de laborator la gripa sezonieră și COVID-19.

În Republica Moldova, sistemul de supraveghere epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației diferitor tulpini ale virusului gripal și SARS-CoV-2 permite diagnosticul de laborator precoce, identificarea cazurilor, tratamentul și reabilitarea persoanelor care au făcut această boală.

Cadrul normativ în supravegherea epidemiologică, definițiile de caz, protocoalele clinice, diagnosticul de laborator și sistemul existent de supraveghere și control al gripei, IACRS, SARI și COVID-19 permite detectarea tendințelor procesului epidemiologic, aprecierea trendului pentru luarea măsurilor de sănătate publică.

O deosebită atenție este acordată modului de organizare și realizare a campaniei de vaccinare a populației cu vaccin anti-COVID-19 ca metodă esențială în stoparea și atenuarea situației epidemice în COVID-19. În special, a fost menționată disponibilitatea, diversitatea vaccinului anti-COVID-19 și accesibilitatea punctelor de vaccinare în toate teritoriile administrative și localitățile.

Potrivit specialiștilor prezenți la eveniment, sesiunile atelierului, desfășurate pe parcursul săptămânii curente, vor contribui esențial la sporirea nivelului de cunoștințe privind controlul și răspunsul la gripă, IACRS, SARI și COVID-19.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.