Lituania a donat Republicii Moldova un lot de 26.500 de doze de vaccin AstraZeneca

Lituania a donat Republicii Moldova un lot de 26.500 de doze de vaccin AstraZeneca

Un alt lot de 26.500 de doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria) a ajuns la Chișinău și urmează să fie distribuit proporțional în toate cele peste 500 de puncte de vaccinare din țară. Lotul de vaccin a fost oferit cu titlu gratuit de Lituania, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

„Suportul partenerilor internaționali, oferit Republicii Moldova în lupta cu pandemia COVID-19, este mai mult decât un gest de solidaritate și prietenie necondiționată. Mulțumim Lituaniei pentru acest lot de 26.500 de doze de vaccin, ce va contribui la desfășurarea campaniei de vaccinare prin care putem schimba cursul pandemiei COVID-19. În această pandemie, nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță. De aceea, îndemnăm pe toți oamenii, care încă nu au reușit să se vaccineze, astfel încât împreună să construim un zid de apărare în fața virusului pentru a-și proteja sănătatea și viața”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Svetlana Nicolaescu.

„Lituania a alocat 200 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru țările Parteneriatului Estic, dintre care 26,5 mii de doze de vaccine pentru Republica Moldova. Nu este doar o formă de asistență pentru țările vecine, dar și un act de solidaritate pe fundalul unei amenințări epidemiologice provocate de COVID-19. Întotdeauna, Lituania a ajutat Republica Moldova și este pregătită să ofere suport și în perioada care urmează”, a declarat ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Kęstutis Kudzmanas.

Menționăm că la data de 9 august curent, Republica Moldova a recepționat un lot de 30.000 de doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria), donate de Letonia. Astfel, de la începutul campaniei de vaccinare, 570,100 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns la Chișinău, fiind depozitate și distribuite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria) este sigur și eficient împotriva formelor grave și decese în proporție de 100%. Se administrează persoanelor cu vârsta de 18 ani și mai mult, intramuscular cu două doze la un interval de 4 și 12 săptămâni.

Până în prezent, 1.111.680 de doze de vaccin au fost administrate în țara noastră, iar 545.219 persoane au finalizat schema completă de vaccinare.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.