Atelier de lucru privind asigurarea și controlul calității în testarea sensibilității la antimicrobiene
La data de 28 martie 2022, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, Oficiul de țară și al Ministerului Sănătății, a organizat și desfășurat un atelier de instruire pentru specialiștii din laboratoarele Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, cei din Instituțiile Medico-Sanitare Publice și din laboratoarele private.
Medicii microbiologici ai rețelei de laboratoare din cadrul Sistemului Național de Supraveghere a Rezistenței la Antimicrobiene s-au întrunit și au discutat despre principiile internaționale de asigurare și control al calității investigaţiilor ce țin de testarea sensibilității la antimicrobiene, inclusiv a mecanismelor de rezistență. Testarea sensibilității la antimicrobiene și evaluarea rezistenței agenților patogeni este esențială pentru elaborarea măsurilor adecvate şi eficiente de profilaxie, prevenire şi control al maladiilor infecțioase.
În cadrul acestui atelier, au fost abordate aspecte teoretice și aptitudini practice privind controlul calității investigațiilor microbiologice, laboratoarele de microbiologie fiind un element cheie în asigurarea calității în diagnosticul maladiilor infecţioase. Reușita unui diagnostic microbiologic și o conduită terapeutică corectă necesită date veridice și în timp util. Rezultatele testelor de laborator sunt unul dintre contribuitorii semnificativi la majoritatea deciziilor clinice și reprezintă un instrument eficient din punct de vedere al costurilor din asistența medicală modernă. Laboratoarele clinice sunt responsabile pentru dezvoltarea și implementarea celor mai riguroase procese de control al calității care ar trebui să respecte cele mai recente progrese științifice și standarde superioare.
Abordarea problemelor de Control al Calităţii este esențială pentru identificarea erorilor potențiale în ceea ce privește testarea sensibilității la preparatele antimicrobiene şi a Rezistenţei antimicrobiene, asigurând pacientul cu rezultate exacte şi de o acurateţe înaltă. Menținerea unor verificări precise și frecvente ale testării probelor prin controlul calității este vitală pentru a ne asigura că testarea rezistenţei la antimicrobiene va fi efectuată corect și produce rezultate exacte, astfel încât pacientul să obţină un tratament potrivit, cu antibioticul corect la infecţia respectivă, iar, în final, să fie redusă povara rezistenţei antimicrobiene asupra sănătății umane.
În urma atelierului, participanţii vor avea posibilitatea să implementeze metodele de control al calității în practica de rutină pentru a asigura rezultate veridice în sistemul național de supraveghere a rezistenței antimicrobiene și în scopul indicării măsurilor eficiente de prevenire și control.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.