A început instruirea formatorilor de nivel local pentru aplicarea programului de alfabetizare în sănătate

A început instruirea formatorilor de nivel local pentru aplicarea programului de alfabetizare în sănătate

O echipă de specialiști în promovarea sănătății din cadrul Centrelor de Sănătate Publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), medici de familie și asistenți medicali din Centrele de Sănătate ale celor opt raioane pilot, în care proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” desfășoară activitatea curentă (anul 2, Faza II de implementare), sunt instruiți în domeniul de alfabetizare în sănătate a populației. Este vorba de 16 formatori de nivel local.

„Formatorii locali vor contribui la îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate prin informare persuasivă pentru modificarea comportamentelor și a condițiilor de viață ale populației din localitățile țării. Acesta este conceptul programului de alfabetizare sau educație pentru sănătate pe care îl implementăm în echipe interdisciplinare”, a explicat Natalia Silitrari, șefa Direcției promovarea sănătății a ANSP și coordonatoarea la nivel național a programului de alfabetizare.

Tematicile celor șase seminare de informare pentru programul de alfabetizare în sănătate au fost elaborate de specialiștii din cadrul Institutului Elvețian de Boli Tropicale și de Sănătate Publică în colaborare cu experții la nivel național ai proiectului și ai ANSP. Acestea sunt sensibile la gen și abordează factorii de risc comportamentali (alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă, consumul de tutun și alcool) ce contribuie la apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile. Tematicile celor șase seminare sunt: obezitatea și alimentația, gestionarea stresului, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat ca mod deosebit de viață, sănătatea bărbatului, efectele consumului de tutun și alcool.

„După ce au fost pilotate doi ani consecutiv de experții naționali, anul trecut, am decis ca seminarele să fie preluate, instituționalizate de ANSP. De acum încolo, formatorii locali le vor furniza în localitățile și raioanele în care își desfășoară activitățile proiectul”, explică Diana Berari, coordonatoarea comunitară a proiectului „Viață sănătoasă”.

Despre felul cum vede realizarea programului de alfabetizare în sănătate la nivel local, Ion Bolboceanu, șeful Centrului de Sănătate Publică Orhei a spus: „Vom merge în cele trei localități din opt raioane pilot ale proiectului (Anenii Noi, Călărași, Hâncești, Drochia, Ocnița, Soroca, Sângerei, Șoldănești) și chiar nemijlocit în centrele raionale pentru realizarea seminarelor tematice de informare persuasivă a populației. Sunt informații deosebit de utile pentru sănătatea oamenilor și au o actualitate deosebită, ținând cont că 89% din decese sunt cauzate de bolile netransmisibile și aproape fiecare al 3-lea deces este prematur, adică până la vârsta de 70 ani ”.

Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sprijină Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică în efortul de a diminua impactul bolilor cronice în rândul populației Republica Moldova, în special din zonele rurale. Proiectul este implementat de Institutul Elveției de Boli Tropicale și de Sănătate Publică și susținut financiar de Guvernul Elveției. Elveția este unul dintre cei mai mari finanțatori în domeniul medical din Republica Moldova.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.