15 octombrie 2021 – Ziua Internațională a spălatului pe mâini
Anual, pe data de 15 octombrie marcăm Ziua Internațională a spălatului pe mâini, eveniment care servește drept oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun în momente critice.
Pentru prima dată evenimentul a fost organizat în anul 2008, la inițiativa Parteneriatului Global pentru spălarea mâinilor. În acea zi peste 120 de milioane de copii din întreaga lume s-au spălat pe mâini cu săpun în peste 70 de țări concomitent. Astăzi evenimentul este susținut de guverne, școli, instituții internaționale, organizații ale societății civile, ONG-uri, companii private și persoane fizice.
Genericul Zilei Internaționale a Spălatului pe Mâini din 2021 este „Viitorul Nostru este la Îndemână – Să Mergem Înainte Împreună!”
Tematica din acest an ne reamintește că trebuie să lucrăm, astăzi și întotdeauna, spre accesul universal și practicarea spălării mâinilor cu săpun.
Spălatul pe mâini cu săpun poate determina reducerea transmiterii mai multor afecțiuni:
- Bolile diareice acute cu 30 – 48%;
- Infecțiile respiratorii acute cu 20%;
- Agenții patogeni implicați în apariția focarelor de holeră, Ebola, shigeloza, SARS și hepatita;
- Infecții asociate cu asistența medicală și reducerea răspândirii rezistenței anti-microbiene, dar și a bolilor tropicale;
- COVID-19: săpunul distruge membrana exterioară a virusului și, astfel, îl inactivează. Un studiu a constatat că spălarea regulată a mâinilor cu săpun poate reduce probabilitatea infecției COVID-19 cu 36%.
Pentru ca oamenii să poată practica igiena mâinilor, au nevoie de facilități de igienă a mâinilor, care sunt amplasate convenabil și ușor de utilizat.
La nivel mondial, în 2020, 71% din persoane au avut acces la o instalație de bază pentru spălarea mâinilor. Cu toate acestea, 2,3 miliarde de oameni nu au avut o asemenea posibilitate. Din aceștia, 670 de milioane de persoane nu au avut la îndemână instalații de spălare a mâinilor. Peste jumătate din acești oameni (374 milioane) trăiesc în condiții nesatisfăcătoare.
Ratele de schimbare a accesului la instalația de spălare a mâinilor au fost lente, crescând cu doar 4% între 2015 și 2020, dar necesită o creștere de 4 ori dacă vrem să facem față Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD).
Din cele 107 țări care au date disponibile privind spălarea mâinilor în școli, doar 57% au furnizat facilități de bază pentru spălarea mâinilor , iar 25% nu au avut niciun serviciu (nici facilități, nici apă). Aceasta înseamnă că 818 milioane de elevi nu au unde să se spele pe mâini.
În timpul pandemiei COVID-19, OMS a lansat noi recomandări și orientări care stipulează că facilitățile de igienă ar trebui să fie stabilite la intrarea în toate clădirile publice și private (pentru utilizare la intrare și ieșire), la toate nodurile de transport (cum ar fi stațiile de autobuz și de tren, aeroporturi și porturi maritime), la piețe, magazine, lăcașuri de cult, instituții medicale și școli.
Pandemia COVID-19 ne amintește că una dintre cele mai eficiente modalități de a opri răspândirea unui virus este, de asemenea, una dintre cele mai simple: igiena mâinilor. Aceasta nu doar ne protejează de contractarea bolii, dar și stopează transmiterea infecției către alte persoane.
Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-642
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.