ANSP vine cu recomandări pentru a preveni cazurile de rabie

ANSP vine cu recomandări pentru a preveni cazurile de rabie

O componentă majoră în activitățile de combatere și profilaxie a zooantroponozelor, bolilor comune animalelor şi oamenilor, rămâne a fi  rabia.

În primele șase luni ale anului curent, în municipiul Chișinău, 1225 de persoane au fost agresate de animale, cu 9,5 % mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. Majoritatea agresiunilor (84%) au fost de câini (82% în 2023 și 78,2% în 2022). Se atestă o creștere și a numărului de persoane agresate de câinii fără stăpân (de la 463 de cazuri, în 2022, la 791 de cazuri, în 2024).

Conform datelor raportate în adresa ANSP de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV), în primele șase luni ale anului curent, au fost examinate 55 de animale suspecte la rabie, virusul fiind detectat la șase dintre acestea (o pisică, doi câini, două bovine și o vulpe) în r-le Florești, Rezina, Comrat, Călărași și Anenii Noi. Astfel, animalele domestice sunt antrenate în procesul epizootic, ceea ce denotă apropierea surselor de infecţie rabică de populaţia localităţilor, fapt ce crează condiții de apariţie a cazurilor de rabie umană.

În acest sens, recomandăm următoarele măsuri de comportament, atât cu animalele sălbatice, cât şi cu cele domestice:

  • evitarea contactului apropiat cu animale, mai cu seamă cu cele fără stăpân (prinderea, mângâierea lor, hrănirea);
  • abţinerea de la practica prinsului în capcane a vulpilor, jderilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale ale virusului rabic;
  • limitarea accesului acestora în locurile de întreţinere a animalelor agricole;
  • vaccinarea animalelor de companie, iar, în caz de îmbolnăvire, adresarea la medicul veterinar;
  • persoanele agresate de orice categorie de animale trebuie să efectueze prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare și prelucrarea cu tinctură de iod. Aceste acţiuni asigură înlăturarea a circa 50-70% din cantitatea de virus din rană;
  • persoanele agresate de animale trebuie să solicite de urgență asistenţă medicală în cea mai apropiată/accesibilă instituție medicală. Medicul specialist va decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ profilactice.

În Republica Moldova imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul administrat în timp util asigură un grad înalt de protecție.

         

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.