20 martie – Ziua mondială a sănătății orale

În fiecare an, la data de 20 martie, este marcată Ziua mondială a sănătății orale, cu scopul de a contribui la împuternicirea oamenilor cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a preveni și a controla bolile cavității bucale.

Anul 2023 este al treilea an al Campaniei ”Fii mândru de gura ta” și încurajează oamenii să aibă grijă de sănătatea lor orală prin adoptarea unei bune rutine de igienă bucală și gestionarea factorilor de risc.

Bolile cavității bucale, deși pot fi prevenite în mare parte, reprezintă o povară pentru sănătate în multe țări și afectează oamenii de-a lungul vieții, provocând durere, disconfort, desfigurare și chiar moarte. Factorii de risc sunt comuni ca majoritatea bolilor netransmisibile, inclusiv: consumul de zahăr, tutun, alcool, igiena igiena precară, etc.

Jumătate din populația lumii (45% sau 3,5 miliarde de oameni) suferă de aceste boli, 3 din 4 persoane afectate, trăiesc în țări cu venituri mici și medii.

Cele mai frecvente boli ale cavității bucale sunt cariile dentare, bolile severe ale gingiilor, pierderea dinților și cancerele bucale. Cariile dentare sunt cele mai frecvente afecțiuni la nivel global, afectând aproximativ 2,5 miliarde de oameni, dintre care 514 milioane de copii suferă de carii ale dinților primari. Boala severă a gingiilor este cauză majoră a pierderii totale a dinților care afectează 1 miliard de oameni din întreaga lume. Aproximativ 380 000 de cazuri noi de cancer bucal sunt diagnosticate în fiecare an.

În Republica Moldova, în anul 2021, ponderea populației totale antrenate în controlul profilactic aL cavității bucale a fost de 9,6% (2020 a fost 8,4%). Dintre cei examinați, 51,1% –  necesitau asanarea cavității bucale (în 2020 – 47,8 %). Incidența prin tumori maligne ale cavității bucale, în a. 2021 a fost 3.94 (54 cazuri), iar prevalența a fost de 16.65 (591 cazuri).

Potrivit datelor Studiului prevalenței factorilor de risc ai BNT (STEPS, 2021), 86,5% dintre adulți de 18 – 69 ani au menționat că se spală pe dinți cel puțin o dată pe zi (91,4% printre femei și 81,6% printre bărbați.), 29,3% dintre ei – au autoraportat dureri ale cavității bucale și disconfort pe parcursul ultimelor 12 luni (31,1% printre femei și 27,5% printre bărbați). În total, 33,8% de adulția au consultat medicul stomatolog în ultimele 12 luni (40,2% printre femei și 27,3% printre bărbați).

Pentru a preveni apariția afecțiunilor bucale urmați pașii:

  • Abordați o dietă echilibrată, săracă în zahăr liber, dar bogată în fructe și legume;
  • Excludeți băuturile carbogazoase și favorizați apa potabilă ca băutură principală;
  • Stopați consumul tuturor formelor de tutun;
  • Excludeți folosirea dinților ca instrument (spargere de nuci, despachetarea obiectelor);
  • Reduceți consumul de alcool;
  • Încurajați utilizarea echipamentului de protecție atunci când faceți sport și călătoriți pe biciclete și motociclete (pentru a reduce riscul de leziuni și fracturi);
  • Periajul dentar de două ori pe zi cu pastă de dinți care conține fluor (1000 până la 1500 ppm);
  • Vizitați medicul stomatolog o dată la șase luni;
  • Depistați precoce cancerul oral și simptomele orale ale HIV/SIDA prin efectuarea consultațiilor sistematice la medicii specialiști.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.