Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale – 17 mai 2023
Anual, pe data de 17 mai marcăm Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, scopul fiind sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate, apărute din cauza tensiunii arteriale ridicate – principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel mondial.
Al treilea an consecutiv, tema evenimentului este ,Măsurați-vă tensiunea arterială cu acuratețe, controlați-o, trăiți mai mult!” și se axează pe creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu și a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale, îndeosebi, în țările cu venituri mici și mijlocii.
Hipertensiunea arterială (HTA) este o afecțiune medicală caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale (140/90 mm Hg sau mai mare), totodată, fiind cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atac de cord, boli de rinichi, etc.
Anual, peste 10 milioane de vieți sunt pierdute din cauza hipertensiunii arteriale. La nivel global numărul de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani cu hipertensiune arterială a crescut de la 650 milioane la 1,28 miliarde în ultimii treizeci de ani, majoritatea (două treimi) trăind în țări cu venituri mici și medii.
Se estimează că 46% dintre adulții la nivel global nu cunosc, că suferă de HTA și doar 1 din 5 dintre ei (21%) își mențin sub control tensiunea arterială.
În Republica Moldova, potrivit Studiului prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2021), 34,8% de adulți de 18 – 69 ani au fost depistați cu valori ai tensiunii arteriale crescute (TA sistolică ≥140 și/sau TA diastolică ≥90 mmHg) sau au menționat, că se află sub medicație pentru HTA (34,4% femei și 35,2% bărbați). Și doar, 13,4% dintre ei își mențin hipertensiunea arterială sub control.
Factorii de risc ai HTA sunt divizați în două grupuri: factori de risc care nu pot fi modificați, cum ar fi: vârsta, eriditatea, rasa și factori de risc modificabili, care țin de comportament și stilul de viață, inclusiv: alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă, consumul de tutun și alcool, obezitate.
Se estimează că circa 50% din totalul cazurile de HTA sunt condiționate de alimentația nesănătoasă (inclusiv 30% sunt atribuite consumul crescut de sare, iar 20% sunt legate de insuficiența consumului de fructe și legume); inactivitatea fizică este responsabilă de aproximativ 20% din totalul cazurile de hipertensiune arterială; obezitatea (cauzată de excesul caloric alimentar și lipsa de activitate), este responsabilă de aproximativ 30% din cazurile de hipertensiune arterială; consumului excesiv de alcool i se atribuie 3% din totalul cazurilor de HTA.
Important de menționat că hipertensiunea deseori decurge fără simptome, fiind denumită și „asasinul tăcut”. Simptomele HTA apar de obicei atunci, când tensiunea arterială atinge valori foarte ridicate, când se întâmplă să crească brusc și suficient de marcat, devenind o urgență medicală, și includ: dureri de cap (cefalee), vedere încețoșată sau alte modificări ale vederii, greață, amețeli, hemoragii nazale, palpitații, respirație scurtă, etc.
Există câteva strategii importante recomandate pentru a preveni HTA și a reduce consecințele acesteia, cum ar fi:
- Setarea unui nivel mai înalt de screening pentru depistarea HTA la persoanele din grupul de risc prin promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale, la toate vizitele la medicul de familie.
- Instruirea persoanelor pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale și sporirea nivelului de conștientizare pentru promovarea unui mod de viață sănătos. Tensiometrele recomandate în acest caz sunt cele digitale automate, cu manșetă pe braț, validate și testate clinic.
- Creare de programe comunitare privind autogestionarea bolilor cronice.
- Promovarea unui mod de viață sănătos, ce presupune menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, alimentația sănătoasă limitarea consumului de alcool, renuțarea la consumul de tutun, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică, etc..
Pentru stabilirea diagnosticului de HTA, măsurarea tensiunii arteriale o singură dată nu este suficientă, se recomandă atât măsurarea repetată, cât şi monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale şi automonitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu.
Măsurarea corectă a tensiunii arteriale (Sfaturi pentru populație):
Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul unui tensiometru. Astfel, înainte de a aplica tensiometru pe braț:
- Odihniți-vă 5 minute, înainte de a vă măsura tensiunea. Chiar și lucru la birou conduce la creșterea tensiunii arteriale cu 5-6 coloana de mercur (mm Hg);
- Nu consumați tutun și cafea timp de 1 oră înainte de măsurarea TA;
- Nu măsurați tensiunea, când simțiți nevoia imperioasă de a merge la WC. Vezica urinară plină poate duce la creșterea TA cu aproximativ 10 mm Hg;
- Măsurați TA în poziție așezat cu spatele drept;
- La folosirea unui tensiometru pentru încheietura mâinii , țineți manșeta la nivelul inimii. În cazul unui tensiometru pentru braț, manșeta se poziționează pe braț, mai sus de încheietura cotului
- Nu vorbiți și nu vă mișcați în timpul măsurătorii. Vorbitul poate crește TA cu aproximativ 6-7 mm Hg;
- Așteptați cel puțin 1 minut interval între 2 măsurători. În cazul în care există o diferență de 5 mm Hg sau mai mult între cele doua rezultate, faceți a 3-a măsurătoare;
- Nu veți consuma, în ziua măsurării, un medicament care provoacă secreția de adrenalină (ex: Epinefrina din descongestionantele nazale).
Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o și trăiți mai mult!
NB: Țintele naționale a cadrului de monitorizare a BNT cu referire la hipertensiunea arterială, aprobate prin HG 129/2023 cu privire la aprobarea Programul național de prevenire și control a BNT prioritare pe perioada 2023 – 2027 sunt următoarele:
- Reducerea relativă cu 10% a prevalenţei hipertensiunii arteriale în rândul persoanelor de vârsta 18+ ani
- Reducerea relativă cu 30% a consumului mediu de sare / sodiu în rândul persoanelor de vârsta 18+ ani
- Zero creștere a nivelului de obezitate
- Acoperirea a 50% de persoanele eligibile cu tratament medicamentos și consiliere pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.