Ziua mondială a bolii pulmonare obstructive cronice

 Ziua mondială a bolii pulmonare obstructive cronice

Ziua mondială a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) se marchează, anual, în a treia zi de miercuri a lunii noiembrie. În acest an, prin genericul „Respirația este viață! Acționați mai devreme!”, se evidențiază importanța intervențiilor timpurii asupra sănătății pulmonare și a modului în care putem extinde orizonturile prevenirii și tratamentului BPOC, acționând mai devreme. Aceasta poate include prevenirea precoce prin evitarea factorilor de risc, monitorizarea sănătății plămânilor de la naștere, diagnosticarea BPOC în stare precoce și furnizarea promptă a tratamentului.

BPOC este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, provocând circa trei milioane de decese anual. Se estimează că acest număr ar putea crește din cauza îmbătrânirii populației mondiale și a expunerii continue la factorii de risc.

În Republlica Moldova, 433 de persoane și-au pierdut viață din cauza BPOC în anul 2022, comparativ cu 489 de decese în a.2021 și 506 în a.2020.

BPOC se dezvoltă treptat în timp, rezultând adesea dintr-o combinație de factori de risc. Expunerea la fumul de tutun și alte particule și gaze toxice inhalate sunt identificați ca fiind principalii factori de risc pentru BPOC.

Simptomele comune ale BPOC includ: dificultăți de respirație, tuse cronică, adesea cu flegmă, oboseală. Pe măsură ce BPOC progresează, persoanelor le este tot mai dificil să-și desfășoare activitățile zilnice normale, adesea din cauza lipsei de aer. Acestea suferă adesea de afecțiuni concomitente, cum ar fi boli de inimă, osteoporoză, patologii musculo-scheletare, cancer pulmonar, depresie și anxietate.

Inițiative pentru a reduce povara BPOC au loc în întreaga lume, inclusiv programe de renunțare la fumat, reducerea poluării aerului din interior și exterior, precum și depistarea factorilor de risc din copilărie (prematuritatea și infecțiile respiratorii frecvente sau severe în copilărie, care împiedică creșterea normală a plămânilor, astm în copilărie, etc.).

Deși nu există actualmente un remediu eficient pentru tratamentul BPOC, acțiuni de prevenire și îmbunătățire a calității vieții pacienților cu BPOC pot avea loc oriunde și pot fi realizate în diferite moduri, inclusiv:

  • crearea unor medii sănătoase și sigure la locul de muncă;
  • acordarea suportului pentru renunțare la consumul de tutun;
  • evitarea expunerii la fumul de tutun la domiciliu, în locurile publice, la locul de muncă;
  • acces la servicii de prevenirea, diagnostic, tratament și îngrijire pentru pacienții cu BPOC, etc.

OMS își propune să sprijine statele membre în eforturile lor de a reduce morbiditatea, dizabilitatea și mortalitate prematură cauzate de bolile respiratorii cronice Reducerea poverii BPOC este inclus în Planul de acțiune global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (BNT) și în Agenda 2030 a Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă.

În cadrul celei de-a 76-a Adunare Mondială a Sănătății (mai, 2023), pentru a susține țările membre să selecteze politici eficiente de prevenire și control al BNT, a fost extinsă și actualizată lista celor mai bune intervenții ale OMS în BNT. Aceasta include și managementul de urgență și pe termen lung al BPOC. Intervențiile principale recomandate sunt:

  • acțiuni continue privind controlul tutunului;
  • managementul pe termen lung al BPOC cu bronhodilatatori și steroizi inhalatori;
  • reabilitarea pulmonară pentru BPOC, inclusă în Pachetul de intervenții pentru reabilitare (în prezent este în curs de dezvoltare);
  • promovarea surselor energetice curate și sigure pentru case în scopul reducerii poluării aerului de interior, etc.

Menținerea plămânilor sănătoși este o parte integrantă a sănătății și a bunăstării – acum este mai important ca niciodată să acționăm mai devreme!

Evenimentul este organizat de Inițiativa Globală pentru boala pulmonară obstructivă cronică (GOLD) în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și grupurile de pacienți cu BPOC din întreaga lume pentru a crește gradul de conștientizare și de a prezenta noi dovezi și strategii terapeutice pentru a micșora povara BPOC la nivel mondial.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.