Ziua internațională a acoperirii universale cu servicii de sănătate
Pe 12 decembrie este marcată Ziua internațională a acoperirii universale cu servicii de sănătate. În această zi, se solicită țărilor să facă investiții mai inteligente în sănătate și să accelereze eforturile către „Sănătate pentru Toți”.
Tema evenimentului din acest an – ”Sănătate pentru toți: este timpul pentru acțiune” atenționează că într-o lume care continuă să se confrunte cu un număr tot mai mare de amenințări pentru sănătate (criza climatică, degradarea mediului, urbanizarea neplanificată, conflicte noi și în expansiune la scară largă) țările trebuie să investească în sisteme de sănătate rezistente și echitabile, având ca fundament asistența medicală primară.
Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate (AUSS) – înseamnă că toți beneficiază de servicii de sănătate de care au nevoie, fără a suferi dificultăți financiare. Aceasta include întregul spectru de servicii de sănătate esențiale și de calitate: de la promovarea sănătății la prevenire, tratament, reabilitare și îngrijire paliativă pe tot parcursul vieții. Pentru a construi sisteme de sănătate puternice este nevoie de echitate, încredere, medii sănătoase, investiții și responsabilitate.
Această nu înseamnă acces gratuit la fiecare serviciu de sănătate posibil pentru fiecare persoană. Fiecare țară are o cale diferită pentru acoperirea universală a sănătății și decide ce să acopere în funcție de nevoile oamenilor și de resursele disponibile. Totuși, Ziua internațională a acoperirii universale cu servicii de sănătate subliniază importanța accesului la servicii de sănătate și la informații, ca un drept fundamental al omului.
Reuniunea la nivel înalt a Națiunilor Unite pe acest subiect, desfășurată la 21 septembrie 2023, a reafirmat că oamenii sănătoși reprezintă fundamentul unor societăți și economii sănătoase și că AUSS este esențială pentru atingerea tuturor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Și totuși:
- Jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate;
- Se estimează că 2 miliarde de oameni se confruntă cu dificultăți financiare din cauza cheltuielilor de sănătate din buzunar, inclusiv 344 de milioane de oameni care trăiesc în sărăcie extremă;
- De la lansarea ODD-urilor în 2015, extinderea AUSS a stagnat.
Acum, când comunitatea globală și-a reînnoit angajamentul de a atinge AUSS pentru toți, este timpul pentru acțiuni concrete, tangibile, care să garanteze acces echitabil la serviciile de sănătate esențiale, fără dificultăți financiare și care să asigure o bună sănătate și bunăstare pentru toți.
OMS sprijină eforturile statelor membre de a construi sisteme rezistente, care să poată oferi servicii de înaltă calitate, accesibile, centrate pe oameni pe tot parcursul vieții și face apel să investească de urgență în reziliența sistemelor de sănătate pentru a promova progresul AUSS.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.