Tendințele în evoluția factorilor de risc ai bolilor netransmisibile au fost evidențiate în cadrul celui de-al doilea studiu STEPS în Republica Moldova

Tendințe negative, dar și pozitive în evoluția factorilor de risc ai bolilor netransmisibile au fost evidențiate în cadrul celui de-al doilea studiu național privind prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în rândul populației adulte din Republica Moldova (STEPS 2021). 

Studiul STEPS oferă posibilitatea de urmărire a răspândirii factorilor de risc în rândul populației și acumulare de date pentru elaborarea politicilor menite să reducă povara bolilor netransmisibile, apariția cărora este determinată de consumul de tutun, de alcool, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, etc.

Menționăm că aproximativ 88% din toate decesele înregistrate în Republica Moldova sunt cauzate de bolile netransmisibile – maladiile cardiovasculare, oncologice, afecțiunile respiratorii cronice, diabetul zaharat și tulburările mintale. Aceste boli sunt responsabile și pentru patru din zece cazuri de dizabilitate primară. Importanța controlului bolilor netransmisibile a fost accentuată inclusiv de pandemia COVID-19, având în vedere că peste 90% din persoanele decedate din cauza acestei infecții aveau comorbidități cronice.

Cel de-al doilea studiu STEPS a fost realizat de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul financiar al Băncii Mondiale. Studiul populațional a fost efectuat în rândul adulților cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani, în total 5 760 de persoane și a inclus trei etape consecutive: chestionarea, măsurătorile fizice și biochimice. Datele au fost colectate de Societatea Igieniștilor din Republica Moldova și analizate de o echipă mixtă de experți naționali și internaționali.

Datele studiului STEPS 2021 denotă anumite tendințe alarmante în cazul mai multor factori de risc principali, dar evidențiază și rezultate pozitive, înregistrate datorită eforturilor depuse pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.

Astfel, s-a îmbunătățit controlul hipertensiunii arteriale, în special în ce privește depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul. Proporția adulților de ambele sexe care aveau tensiune arterială crescută și nu urmau un tratament medicamentos a scăzut de 1,5 ori, comparativ cu anul 2013.

Totodată, s-a redus în jumătate proporția persoanelor cărora nu li s-a măsurat niciodată nivelul de glucoză în sânge, iar numărul pacienților care î-și administrează cu regularitate medicamente antidiabetice s-a dublat.

La capitolul obezitate, s-a înregistrat o scădere semnificativă, cu peste 15%, în rândul femeilor. În același timp, comparativ cu anul 2013, numărul bărbaților supraponderali și obezi a crescut alarmant, cu peste 26% și respectiv, 20%.

Este alarmantă inclusiv tendința pentru consumul produselor din tutun, în special a produselor noi (tutun încălzit, țigarete electronice) – creștere de 12%, în rândul bărbaților. În același timp, consumul episodic de alcool în doze mari este în descreștere, atât în cazul bărbaților, cu peste 15%, cât și în cazul femeilor – 66%.

Deseori aceeași persoană prezintă concomitent mai mulți factori de risc pentru bolile netransmisibile, accentuându-se în acest fel efectele negative asupra sănătății. Datele studiului STEPS 2021 indică asupra faptului că fiecare a treia persoană adultă din Republica Moldova are trei sau mai mulți factori de risc pentru bolile netransmisibile, proporția acestora în cazul bărbaților fiind de două ori mai mare decât în cazul femeilor.

În cadrul studiului STEPS 2021 au fost evaluate și unele aspecte în premieră, precum sănătatea orală, depresia, screeningul cancerului de col uterin, etc.

Datele integrale privind rezultatele studiului STEPS 2021 poate fi accesat pe pagina web a Ministerului Sănătății www.ms.gov.md.

Menționăm că direcțiile strategice în domeniul controlului bolilor netransmisibile sunt transpuse spre implementare în noul Program național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare pentru anii 2023 – 2027, care urmează să fie aprobat în curând de Guvern. Programul urmărește atingerea țintelor naționale privind reducerea poverii bolilor netransmisibile, inclusiv prin diminuarea consumului de tutun și alcool, promovarea activității fizice și a alimentației sănătoase.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.