Atelier de lucru privind implementarea unor ghiduri în scopul fortificării sistemului de monitorizare a rezistenței la antimicrobiene
La finele săptămânii trecute, a fost organizat un atelier de lucru privind implementarea ghidurilor: Detectarea mecanismelor de rezistență la antimicrobiene, interpretarea și aplicarea clinică a rezultatelor și Diagnosticul meningitelor bacteriene acute, în scopul fortificării sistemului de monitorizare a rezistenței la antimicrobiene a bacteriilor zoonotice și comensale în contextul abordării O singură sănătate și sistemului național de supraveghere epidemiologică și control al bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate publică.
La deschiderea evenimentului a participat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi și reprezentant din cadrul Biroului de țară al OMS, Cornelia Panico. În cadrul cuvântului de salut a fost subliniată actualitatea problemelor abordate și importanța organizării atelierului de lucru în reținerea dezvoltării fenomenului de rezistență la antimicrobiene, inclusiv în contextul abordării O singură sănătate.
În scopul standardizării și asigurării calității diagnosticului de laborator al meningitelor bacteriene și detectarea mecanismelor de rezistență la antimicrobiene, interpretarea și aplicarea clinică a rezultatelor, au fost prezentate ghidurile și structura acestora. S-au listat microorganismele prioritare și mecanismele de rezistență redate în ghid, fiecare mecanism de rezistență a fost descris succint și discutat în cadrul prezentărilor ulterioare. Au fost, de asemenea, evidențiate principiile prioritare privind controlul calității în testarea sensibilității la antimicrobiene și mecanismelor de rezistență. Totodată, au fost discutate metode avansate de diagnostic al agenților microbieni multirezistenți, anume tehnici PCR și de secvențiere genomică.
De asemenea, au fost prezentate regulile de recoltare și transportare a prelevatelor biologice, tehnici și abordări în diagnosticul meningitelor bacteriene acute. În contextul monitorizării rezistenței la antimicrobiene a bacteriilor zoonotice și comensale, au fost prezentate unele aspecte noi ale implementării ordinului comun ANSP, ANSA și IP CRDV, cu prezentarea unui algoritm de transportare actualizat. La final, participanții au avut ocazia să discute în grup un studiu de caz, cu aplicarea informațiilor din ghiduri.
La eveniment au participat reprezentanți ai OMS, Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, IP Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, centrelor de sănătate publică teritoriale, IMSP SCM ,,Gheorghe Paladi”, IMSP SCM „Sfânta Treime”, IMSP SCR ,,Timofei Moșneaga”, IMSP Institutul Mamei și Copilului, IMSP Institutul de Medicină Urgentă, IMSP SCBI ,,Toma Ciorbă”, IMSP IFP „Chiril Draganiuc”, precum și din laboratoarele private.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.