Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică în contextul național și regional.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, în total, au fost confirmate 29 de cazuri de rujeolă.

Dintre acestea, 17 au fost notificate la persoane cazate într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, inclusiv 13 la copii. Toate persoanele care prezentau simptome asociate infecției (febră, tuse, erupții cutanate) au fost spitalizate în instituții medicale, pentru a beneficia de tratamentul corespunzător. Ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele contacte se află sub supraveghere medicală.

Totodată, anunțăm despre confirmarea a patru cazuri de rujeolă la copii, printre persoanele din familie care au fost în contact cu un copil de 4 ani, din mun. Chișinău, la care s-a confirmat anterior infecția. În total, în focar au fost confirmate cinci cazuri de rujeolă.

Referitor la cazurile aflate în proces de investigare, la doi copii din aceeași familie (de 6 și respectiv, 8 ani), din mun. Chișinău, care au revenit recent din România, menționăm că infecția a fost confirmată la unul dintre aceștia.

De asemenea, informăm despre un nou caz de rujeolă care a fost confirmat la un copil de 14 ani din orașul Ialoveni.

Cazurile menționate nu au legătură epidemiologică între ele.

ANSP amintește că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

ANSP îndeamnă părinții să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară pentru vaccinare. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Facem un apel către toate persoanele ce pot influența decizia celor din jur de a se implica activ în promovarea vaccinărilor la copii pentru a opri răspândirea bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Vaccinurile funcționează pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur!

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.