Specialiștii în prevenirea și controlul bolilor netransmisibile din Chișinău și Bălți instruiți în elaborarea Profilurilor teritoriale de sănătate
În perioada 26-29 decembrie, specialiștii în prevenirea și controlul bolilor netransmisibile ai Centrelor de Sănătate Publică din municipiile Chișinău și Bălți, ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și reprezentanții direcțiilor de sănătate ale celor două municipii au fost instruiți în elaborarea Profilurilor teritoriale de sănătate.
Activitatea s-a încadrat în Atelierul „Elaborarea Profilului de sănătate pentru supravegherea bolilor netransmisibile”, furnizat cu suportul Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
„Capacitarea specialiștilor ANSP în elaborarea Profilurilor de sănătate este unul din obiectivele Proiectului nostru pentru a crește nivelul de pregătire a sistemului de supraveghere de stat în analiza datelor produse și planificarea acțiunilor specifice în teritoriu”, explică Constantin Rîmiș, dr. șt. med, expert în sănătatea publică al Proiectului.
Atelierul a cuprins patru module de instruire care au fost furnizate de către specialiștii din cadrul direcțiilor ANSP de management a datelor în sănătate și de boli netransmisibile, precum și ai Departamentului de Medicină Preventivă a USMF „N. Testemițanu”.
„Odată cu instruirea colegilor de la centrele de sănătate publică din Chișinău și Bălți, putem spune că toți specialiștii în prevenirea și controlul bolilor netransmisibile ai ANSP sunt abilitați pentru a dezvolta Profilurile teritoriale de sănătate, ei fiind ultimii implicați în proces”, Ion Șalaru, director adjunct al ANSP.
În perioada 2019 – 2023, proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” a instruit 120 de specialiști din toate cele 10 centre de sănătate publică ale ANSP care au dezvoltat 35 de Profiluri teritoriale de sănătate. Ultimele Profiluri de sănătate ale municipiilor Chișinău și Bălți vor fi gata elaborate către luna septembrie 2024.
Profilul teritorial de sănătate este un instrument de sănătate publică cu date care reflectă factorii principali ce determină starea de sănătate a populației dintr-o unitate teritorial-administrativă. Acesta este esențial pentru planificarea și implementarea intervențiilor de sănătate publică, în special pentru administrația publică locală.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.