Specialiștii ANSP desfășoară instruiri pentru medici în scopul consolidării cunoștințelor privind tusea convulsivă și rujeola

Specialiștii ANSP desfășoară instruiri pentru medici în scopul consolidării cunoștințelor privind tusea convulsivă și rujeola

În perioada 18 iunie – 04 iulie 2024, în cinci teritorii administrative din țară sunt organizate ateliere de lucru pentru medicii specialiști în scopul consolidării cunoștințelor privind tusea convulsivă și rujeola. Instruirile sunt desfășurate de specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii în municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Cahul, Edineț și Comrat.

Scopul acestora este sporirea vigilenței specialiștilor în domeniu privind infecțiile menționate, abordarea situației epidemiologice, diagnostic, tratament și profilaxie, precum și acțiunile ce necesită a fi întreprinse pentru a limita riscurile de răspândire a bolilor prevenibile prin vaccinare, pe fundalul situației epidemiologice nefavorabile la nivel național.

La instruiri participă medici din cadrul centrelor teritoriale de sănătate publică ale ANSP, direcțiilor generale asistență medicală și socială, instituțiilor medico-sanitare publice republicane și raionale, IMSP de asistență medicală primară publice și private, inclusiv medici de familie, infecționiști și pediatri.

Atelierele de instruire sunt organizate la inițiativa Ministerului Sănătății cu suportul Biroului de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății.

Menționăm că în Republica Moldova, în anul 2024, sunt înregistrate peste 130 de cazuri de rujeolă și peste 800 de cazuri de tuse convulsivă, peste 90% dintre acestea fiind înregistrate în rândul copiilor nevaccinați, sau vaccinați incomplet.

Imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenţii din domeniul sănătăţii publice în prevenirea îmbolnăvirilor şi a deceselor. Vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți în întreaga lume. Atunci când este atins nivelul de vaccinare recomandat de OMS – peste 95%, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinării, sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, este probabilă reapariția bolilor și manifestărilor epidemice.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.