Specialiștii ANSP au participat la un exercițiu de simulare a unui potențial eveniment de sănătate publică
Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au participat la un exercițiu de simulare pentru evaluarea și detectarea în comun a evenimentelor de sănătate JADE (Joint Assesment and Detection of Events), organizat de Biroul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății.
Exercițiul a fost desfășurat în format online și a avut ca scop detectarea unui potențial eveniment de sănătate – un incident radiologic la o companie specializată în producția de radiofarmaceutice utilizând medicina nucleară. Acest exercițiu a implicat sarcini care au necesitat coordonare multisectorială și comunicare eficientă a riscurilor.
Pe parcursul evenimentului s-a verificat funcționalitatea Punctului Focal Național (PFN) pentru Regulamentul Sanitar Internațional (RSI) (2005) și s-a subliniat importanța acestuia în evaluarea riscurilor și monitorizarea situației, atât la nivel regional, cât și global. Obiectivele specifice au inclus validarea comunicării bidirecționale între punctele focale naționale și Punctul Regional de Contact al OMS, testarea evaluării riscului de către PFN folosind instrumentul de luare a deciziilor prevăzut în Anexa 2 a RSI (2005), precum și procesul de notificare al acestuia, accesarea informațiilor despre evenimentele de sănătate publică la nivel internațional, raportate de OMS, verificarea procedurilor și a planurilor existente privind răspunsul la urgențele de sănătate publică, etc.
La eveniment au participat reprezentanții din 44 țări, printre care Andorra, Armenia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Finlanda, Georgia, Grecia, Irlanda, Lituania, Luxembourg, Muntenegru, Norvegia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Suedia, Spania, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina și Marea Britanie.
Această colaborare internațională a evidențiat importanța pregătirii și cooperării la nivel global în fața amenințărilor la adresa sănătății publice.
JADE 2023 a fost conceput pentru consolidarea funcțiilor PFN și pentru evidențierea importanței comunicării în cadrul RSI în contribuția la evaluarea riscurilor și monitorizarea situației. Acesta a implicat schimbul de informații la nivel bilateral și revizuirea angajamentului cu părțile interesate naționale.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.