Specialiști ai ANSP au participat la un exercițiu de simulare în domeniul operaționalizării Laboratorului mobil de răspuns rapid

Specialiști ai ANSP au participat la un exercițiu de simulare în domeniul operaționalizării Laboratorului mobil de răspuns rapid

Specialiști ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au participat activ, în perioada 15-17 februarie, la un amplu exercițiu de simulare în domeniul operaționalizării laboratoarelor mobile de răspuns rapid în situații de urgență. Activitatea a fost organizată în localitatea Kachreti, din Georgia, de Organizația Mondială a Sănătății, Biroul Regional al OMS pentru Europa, cu susținerea Ministerului Sănătății din Georgia.

Scopul exercițiului a fost de a testa standardele minime de operare și interoperabilitate a laboratoarelor mobile de răspuns rapid în situații de urgență, îmbunătățind pregătirea la nivel global pentru crizele de sănătate publică. Echipa de specialiști din țara noastră a fost integrată în componența celei din Belgia, din care făceau parte experți cu o vastă experienţă în domeniul operaționalizării laboratorului mobil.

Acțiunea reprezintă cea de-a treia fază din seria de exerciții de simulare în domeniul operaționalizării laboratoarelor mobile de răspuns rapid, la care au participat șase echipe de specialiști ce intervin în situațiile de urgență din întreaga lume (Canada, SUA, UK, Germania, Belgia, European Mobile Lab).

În septembrie 2022, ANSP a devenit membru deplin al rețelei GOARN (The Global Outbreak Alert and Response Network), fapt ce permite participarea specialiștilor moldoveni în misiuni internaționale privind urgențele de sănătate publică.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.