,,Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil” – este genericul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor din anul curent
Anual, pe 7 iunie marcăm Ziua mondială a siguranței alimentelor care, în acest an, se desfășoară sub genericul ,,Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil”. Evenimentul constituie o oportunitate de a evidenția rolul pe care alimentele sigure îl au pentru sănătatea și bunăstarea umană și de a solicita acțiuni concrete pentru îmbunătățirea siguranței alimentare. Conceptul este susținut și promovat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația pentru Alimentație și Nutriție (FAO).
La nivel mondial, se estimează că în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 de mii mor în fiecare an. Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sunt afectați cel mai frecvent și de malnutriție. Peste 200 de afecțiuni – de la bolile diareice acute, la cancer, sunt generate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele.
În Republica Moldova, anual, se înregistrează cca 16-20 mii cazuri de boli diareice acute, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta de 5 ani şi adulţi. În structura morbidităţii, în 75% predomină copiii. De asemenea, anual, se înregistrează peste 20 de izbucniri epidemice în grup.
Lanțurile de aprovizionare cu alimente implică mai multe persoane: producători, procesatori, transportatori, distribuitori, comercianți, bucătari, precum și consumatori. Toți cei implicați în diferitele etape ale lanțului alimentar au responsabilitatea de a menține siguranța alimentelor.
Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor și a apei nesigure, îndemnăm populația să se alături campaniei #WorldFoodSafetyDay și să respecte CINCI principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare:
- Curățenia. Aveți grijă să vă spălați pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
- Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;
- Gătiți la temperaturi potrivite fiecare grup de alimente;
- Păstrarea. Atât înainte, cât și după prepararea produselor, asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă pentru a preveni alterarea acestora;
- Siguranța. Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.
Rețineți – alimente mai sigure, sănătate mai bună!
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.