Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata! – în săptămâna de conștientizare a reducerii consumului de sare

Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata! – în săptămâna de conștientizare a reducerii consumului de sare

Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare se desfășoară în acest an în perioada 15 – 21mai cu genericul “Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata”, pentru a crește gradul de conștientizare a riscurilor pentru sănătate a consumului în exces a sării și încurajarea oamenilor să acționeze pentru menținerea și promovarea sănătății.

Consumul unei cantități prea mari de sare constituie un factor de risc ce favorizează creșterea tensiunii arteriale, care, la rândul său, duce la apariția și dezvoltarea bolilor cardiovasculare (BCV), precum infarctul miocardic, ictusul cerebral etc. De asemenea, acestui comportament i se atribuie și creșterea riscului de dezvoltare a bolilor de rinichi, osteoporozei, cancerului de stomac și a obezității.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă consumul global de sare s-ar fi redus la mai puțin de 5 grame pe zi/persoană.

În Republica Moldova, adulții consumă de 2 ori mai multă sare, decât cantitatea maximă recomandată de OMS, potrivit Studiului privind consumul alimentar de sare (2018). Astfel, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi. Cel mai înalt nivel de consum al sării este în rândul bărbaților -11,5 g pe zi, comparativ cu cel al femeilor — 10,3 g pe zi. Mai multă sare se consumată în mediul rural — 11,3 g/zi, față de urban — 10 g/zi. Sursa cea mai importantă de sare o reprezintă pâinea și produsele de panificație. Potrivit studiului, un adult consumă zilnic, în medie, 333 g de pâine sau 5 felii, ceea ce constituie 5,5 g de sare pe zi.

Care este cantitatea recomandată de OMS pentru consumul zilnic de sare?

Adulții nu ar trebui să depășească 5 g de sare pe zi – ceea ce înseamnă aproximativ 2000 mg sodiu, echivalent cu 1 linguriță.

Cantitatea maximă de sare, recomandată pentru copii este în funcție de vârsta pe care o au:

  • 0-9 luni: nu este nevoie să se adauge sare în mâncare (pot tolera maxim 1 g/zi)
  • 18 luni – 3 ani: mai puțin de 2 g sare/zi
  • 7-10 ani: mai puțin de 5 g sare/zi

Important: Pentru o preveni tulburările prin deficit de iod, este important ca sarea consumată să fie iodată.

Scăderea aportului de sare este recunoscută ca fiind „cea mai bună intervenție” pentru reducerea bolilor netransmisibile dovedită în plan economic și de eficientă în domeniul sănătății publice de către OMS.

Iată ce poți face pentru ca să îți schimbi obiceiul de a consuma prea multă sare și astfel să-ți îmbunătățești starea de sănătate:

  • Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare înainte de a gusta bucatele!
  • Înlocuiește sarea cu ardei, usturoi, citrice, ierburi proaspete, piper negru și alte condimente!
  • Citește cu atenție etichetele produselor alimentare din comerț. Dacă sarea este pe primele trei poziții în lista ingredientelor produsului, înseamnă că produsul conține sare în exces!
  • Redu consumul produselor ce conțin o cantitate sporită de sare, precum: pâinea, mezelurile, cașcavalul și brânzeturile, sosurile de soia, ketchup și produsele procesate, de patiserie, conservele etc!
  • Educă obiceiuri alimentare sănătoase copiilor tăi!
  • Consumă sare în limitele recomandate, până la 5g/zi de sare = o linguriță mică. Renunțarea definitivă la sare este dăunătoare pentru sănătate!
  • Consumă sare limitat, dar iodată!

 

Angajamentul țării pentru reducerea consumului excesiv de sare

 

Reducerea cu 30% a consumului mediu de sare/sodiu  – reprezintă ținta națională a cadrului de monitorizare a BNT către 2027.

Pentru atingerea acestui obiectiv au fost depuse anumite eforturi pentru ajustarea și desvoltarea cadrului de politici în acest domeniu. Astfel, recent a fost aprobat Programul național de prevenire și control a BNT prioritare pe perioada 2023 – 2027 (HG nr.129/2023), care prevede acțiuni de consolidare a componentei de educație pentru promovarea unui stil de viață sănătos, crearea unor medii care promovează sănătate, alfabetizarea populației, consolidarea cadrului regulatoriu în domeniu nutriției, etc.

De asemenea, cadrul normativ existent în domeniul sării alimentare a fost ajustat la recomandările organizațiilor internaționale, precum și la progresele de ordin tehnologic în industria alimentară (modificările HG nr. 596/2011 cu privire la aprobarea unor măsuri de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod). Una din prevederile importante se referă la faptul, că la producerea produselor alimentare, în deosebi, celor de panificație, destinate pentru consum în instituțiile organizate, precum: școli, grădinițe, spitale, centre de plasament, centre comunitare de reabilitare și aziluri, etc. va fi utilizată doar sarea iodată, cu excepția unor produse supuse proceselor de maturare și conservare.

Totodată, în scopul reducerii consumului de sare au fost stabilite ținte graduale pentru nivelul maxim de sare în produsele de panificație. Astfel, începând cu 1 iunie 2023, 100 grame de produs va trebui să conțină cel mult 1,5 grame de sare, iar începând cu 1 iunie 2024 raportul va constitui 1,0 gram de sare la 100 grame de produs.

Pentru sănătatea Ta, schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata.

Redu sarea din mâncare!

Află câtă sare consumi zilnic și dacă o consumi în limitele recomandate, parcurgând rapid TESTUL de pe portalul oficial destinat promovării sănătății www.prosanatate.md . Vezi AICI informații pe care nu le-ai știut despre sare și în ce produse alimentare se ascunde sarea.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.