SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Rezultatele monitorizării săptămânale a situaţiei epidemiologice la holeră şi alte boli diareice acute

Rezultatele monitorizării săptămânale a situaţiei epidemiologice la holeră şi alte boli diareice acute

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea săptămânală a evoluției procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute (BDA) în scopul depistării precoce a semnelor de agravare a situației epidemiologice, în rândul populației și obiectivele mediului ambiant.

Conform rezultatelor investigațiilor de laborator efectuate în perioada 11.07.2022 — 17.07.2022, nu a fost confirmată prezența Vibrionului holeric (O1, O139) în nicio probă din cele supuse examenului bacteriologic. Totodată, din obiectele mediului înconjurător (râuri, lacuri, iazuri) au fost colectate 50 de probe, în 18 dintre acestea fiind depistat Vibrionului Cholerae nonaglutinabil O1, (neholerigen), care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice acute. Menționăm că vibrionul neholerigen este identificat în obiectele de mediu, în fiecare an, la investigațiile efectuate în zonele de recreere, pe parcursul sezonului estival.

Rezultatele monitorizării circulației agenților cauzali ai BDA și holerei în rândul populației și mediului înconjurător denotă o scădere a numărului de îmbolnăviri prin BDA — 398 cazuri, comparativ cu 455 cazuri în săptămâna anterioară acesteia. În structura de vârstă a morbidității prin BDA predomină copiii cu vârste până la 17 ani (61,3%).

Supravegherea situaţiei epidemiologice la holeră şi alte boli diareice acute în republică, în perioada lunilor mai – septembrie, se realizează săptămânal, în conformitate cu prevederile Dispoziţiei Ministerului Sănătății nr.424d din 13.05.2022. Datele includ informații raportate din 44 de teritorii administrative, inclusiv din partea de est a țării.

În Republica Moldova, creşterea sezonieră a morbidităţii prin BDA se atestă în perioada caldă a anului. Calea de infectare poate fi alimentară, habituală şi hidrică, respectiv, măsurile profilactice sunt îndreptate la întreruperea realizării mecanismului de transmitere a infecţiilor date.

În cazul apariţiei semnelor clinice de BDA (febră până la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, scaune lichide, slăbiciuni generale, cefalee, etc) nu se permite autotratamentul. Recomandarea de bază este consultarea de urgenţă a medicului de familie ori apelarea la serviciul de urgență 112.