Republica Moldova a recepționat un lot de 188 mii de doze de vaccin antigripal

Republica Moldova a recepționat un lot de 188 mii de doze de vaccin antigripal

Astăzi, Republica Moldova a recepționat un lot de 188 mii de doze de vaccin antigripal GCFLU tetravalent, cu doza 0,5 ml în seringă preumplută, procurat din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Vaccinul a fost stocat în condițiile lanțului frig la Depozitul Național de Vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Componența vaccinului corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru utilizare în emisfera de nord.

Vaccinul urmează să fie transportat și distribuit centrelor de sănătate publică teritoriale, ulterior va fi transmis, conform planurilor existente de imunizare, în instituțiile medico-sanitare din țară pentru vaccinarea contingentelor profesionale și a grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire.

ANSP informează că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt: reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și a numărului de îmbolnăviri, a vizitelor la medic, a pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă. Ca și în sezonul gripal precedent este recomandată vaccinarea concomitentă împotriva gripei și infecției COVID-19.

ANSP și subdiviziunile teritoriale asigură supravegherea epidemiologică a gripei sezoniere și infecțiilor respiratoria virale și monitorizarea circulației virusurilor gripali și non-gripali. Totodată, ANSP acordă asistență consultativă în monitorizarea procesului de vaccinare antigripală.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.