Recomandări pentru un stil alimentar sănătos și inofensiv în perioada Sărbătorilor de Paști
Mesele pascale vin „la pachet” cu produse hipercalorice, bogate în sare, zahăr și grăsimi – factori care influențează direct acumularea kilogramelor în plus. În perioada Sărbătorilor pascale există riscul acumulării a cel puțin 0,5-1 kg în plus, greutate care se va suma la kilogramele existente și se poate reține pentru mult timp în organism.
Surplusul de kilograme pe care îl experimentează mai mult de 6 din 10 moldoveni este calea spre apariția bolilor netransmisibile, precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială sau alte boli cardiovasculare, patologii care sunt cauza a 9 din 10 decese în Republica Moldova.
Pentru a preveni acumularea kilogramelor în plus în perioada Sărbătorilor pascale și a reduce în acest mod riscul apariției bolilor netransmisibile, venim cu următoarele sfaturi.
- Masa de sărbători va fi ajustată stricteții cu care a fost respectat Postul Mare. Pentru a-ți reajusta digestia la carne, ouă, lapte și grăsimile animaliere, organismul are nevoie de 7-14 zile. Astfel, vă recomandăm să introduceți produsele animaliere în meniu treptat – inițial produsele lactate fermentate (chefir, iaurt, brânza de vaci slabă, smântâna cu un % mic de grăsime), ouă și pește, apoi carnea de pasăre, iepure sau vită slabă (în stare fiartă, coaptă sau preparată la aburi), iar la sfârșitul săptămânii luminoase puteți opta pentru carnea de porc, miel sau lapte.
Atenție! Pentru a evita indigestiile, balonările sau acutizarea bolilor cronice, precum guta, pancreatita sau ulcerele, includeți în meniul de sărbători atât produsele animaliere (carnea, peștele, ouăle, lactatele), cât și fructe, legume, verdețuri și cereale integrale.
- Reduceți consumul de sare, zahăr și grăsimi. Deși este provocator din punct de vedere al ajustării meniului festiv, doar mici înlocuiri vor ușura considerabil presiunea sărbătorilor asupra sistemului digestiv și a siluetei.
- Consultați cu atenție eticheta produselor alimentare, în special conținutul de sare în 100 g de produs. Nu uitați că doza maximală de sare/zi este de 5 grame, iar în cazul în care suferiți de hipertensiune arterială – de 3 grame. Înlocuiți mezelurile, conservele din carne, micii sau cârnăciorii cu carnea, cașcavalul cu cașul nesărat, iar peștele și brânza sărate cu versiunile slab-sărate.
- Zahărul. Vă recomandăm să renunțați la sucuri, compoturi și băuturi carbogazoase prin înlocuirea cu apă plată sau ceaiuri din plante fără zahăr. Cozonacul este un desert care se consumă în porții maxime de 100-120 grame, ca și gustare separată, în prima parte a zilei. Alegeți ciocolata neagră și fructele proaspete în locul altor deserturi de Paști.
- Grăsimile. Reduceți consumul de grăsimi animaliere prin optarea pentru carnea și lactatele slabe, dar și prin înlocuirea maionezei cu iaurtul grecesc, smântâna sau uleiul nerafinat în salate. Excludeți din meniu produsele care conțin grăsimi trans (margarină sau ulei de palmier) – biscuiți, napolitane, cozonacul cu grăsimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate, aluatul congelat sau preparatele din acestea.
Atenție! Un produs alimentar este hipercaloric dacă livrează 300 și mai mult de kilocalorii pentru 100 g de produs, bogat în zahăr dacă conține peste 15 g de zaharuri/100 g de produs, bogat în sare dacă are peste 1,5 g de sare/100 g de produs și bogat în grăsimi saturate dacă conține mai mult de 5 g/100 g produs. Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare și evitați la maxim produsele care îndeplinesc unul sau câteva din aceste criterii.
- Respectați bunele practici ale siguranței produselor alimentare. Cumpărați doar produsele comercializate în locuri autorizate, în care se respectă cerințele sanitaro-igienice.
- Ouăle urmează să fie marcate corespunzător și să fie cu coaja curată, intactă și uniformă. Fierbeți ouăle tari și păstrați-le la frigider maxim 7 zile. Prioritizați metodele naturiste de vopsire (cu coajă de ceapă, turmeric sau sfeclă roșie).
- Cozonacul trebuie să aibă coaja uniformă, uscată, fără pete lipicioase sau porțiuni arse pe suprafață. Optați pentru cozonacul cu ingrediente naturale, fără grăsimi vegetale și decor din nuci sau fructe uscate (nu cu cel intens colorat și bogat în zahăr). Alegeți cozonacul sau pasca cu un termen scurt de valabilitate (maxim 14 zile) și respectați-l în timpul consumului.
Atenție! Evitați prepararea multor feluri de bucate, întrucât păstrarea îndelungată a acestora, chiar și la frigider, poate cauza intoxicații alimentare severe. Păstrați bucatele pregătite la frigider timp de maxim 48 de ore, iar salatele cu maioneză – maxim 24 de ore. Orice tip de bucate – ouă vopsite, salate, carne sau pește se păstrează la temperatura camerei timp de MAXIM 2 ore.
Pentru a favoriza digestia și a avea parte de sărbători cât mai plăcute, faceți mișcare în aer liber între mese și separați produsele consumate în porții mici, pentru 5-6 mese/zi. Nu uitați să vă hidratați corespunzător, cu minim 2-2,5 litri de apă/zi și să evitați abuzul de alcool.
Rețineți – o cantitate sigură de alcool consumat nu există!
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.