Raportul OMS privind obezitatea în Regiunea Europeană, anul 2022

Raportul OMS privind obezitatea în Regiunea Europeană, anul 2022

La data de 03 mai 2022, a avut loc webinarul on-line de lansare de către Organizația Mondială a Sănătății a Raportului European privind Obezitatea, a.2022, la care au participat și specialiști din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Raportul OMS privind obezitatea în Regiunea Europeană în 2022 este primul studiu de acest fel, în ultimii 15 ani, este o sinteză a celor mai recente date despre povara excesului de greutate și a obezității în Regiunea Europeană a OMS. Studiul a inclus 54 de state și s-a realizat luând în calcul toate categoriile de vârstă.

OMS arată că ratele de supraponderabilitate şi obezitate au atins niveluri periculoase şi „continuă să crească”. Potrivit raportului, aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces, astfel că nicio ţară din Europa nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile (NCD): de a opri creşterea obezităţii până în 2025.

În ultimele decenii, obezitatea reprezintă o provocare din ce în ce mai mare, estimările recente arata că excesul de greutate și obezitatea cauzează peste 1,2 milioane de decese (sau 13%), în Regiunea Europeană a OMS în fiecare an, devenind a patra cauză de deces după hipertensiunea arterială, alimentație nesănătoasă și consumul de tutun.

Raportul precizează că bărbaţii europeni sunt mai predispuşi la supraponderabilitate, inclusiv obezitate, prevalența în rândul bărbaților constituie 63%, iar în rândul femeilor-54%.

Printre țările cu numărul cel mai mare de persoane supraponderale se numără Turcia și Malta (ambele, cu peste 65% dintre adulții supraponderali).

Raportul OMS menționează că pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația persoanelor supraponderale și a crescut obezitatea. Printre motivele creșterii supraponderabilității se numără lipsa de mișcare și faptul că mulți oameni au fost obligați să stea în casă perioade îndelungate de timp, din cauza carantinei.

Conform studiului COSI (OMS pentru Europa), unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate.

Cu referință la Republica Moldova, 56% dintre persoanele adulte (18 ani +) sunt supraponderale, inclusiv 23% sunt obeze. Iar datele Raportului sumar al studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (2014) arată că 11% din copii sunt supraponderali, inclusiv 2,2% – obezi.

Obezitatea este o boală complexă multifactorială definită de adipozitate excesivă și este legată de un risc crescut pentru multe BNT, inclusiv boli cardiovasculare (BCV), diferite tipuri de cancer, diabet zaharat de tip 2 (DZT2) și boli respiratorii cronice, inclusiv apnee obstructivă în somn.

Raportul OMS precizează, de asemenea, că printre bolile cauzate de obezitate se numără 13 tipuri diferite de cancer, două forme de diabet, boli respiratorii cronice și boli cardiovasculare.

În temeiul studiilor bazate pe dovezi, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat obezitatea drept cauză pentru a peste 200 000 cazuri de cancer printre care cele mai importante sunt 13 tipuri: cancere de sân (la femeile aflate în postmenopauză), colorectal, endometrian, la rinichi, ficat, vezica biliară, ovar, pancreas, stomac, tiroidă, mielom multiplu și meningiom.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa a declarat că este încă posibilă combaterea „epidemiei de obezitate” în Europa: „prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investiţiilor şi a inovării în domeniul sănătăţii şi prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice şi reziliente, putem schimba traiectoria obezităţii”.

În această ordine de idei au fost prezentate recomandările de politici pentru toate grupele de vârstă care trebuie să fie implementate de fiecare țară în parte:

Alimentația – taxarea alimentelor nesănătoase, restricții de marketing, subvenții pentru consumul de fructe și legume, etichetarea nutrițională obligatorie a produselor alimentare;

Supravegherea – monitorizarea obezității pe parcursul vieții, monitorizarea mediilor alimentare și de activitate fizică (inclusiv mediile digitale) și a acțiunilor de politici la nivel de țară, realizarea studiilor COSI;

Activitate fizică – acces la spații publice cu infrastructură pentru practicarea activității fizice, încurajarea călătoriilor active, ciclismului, îmbunătățirea planificării urbane;

Managementul obezității – acces echitabil la servicii integrate de asistență medicală pentru gestionarea excesului de greutate și a obezității, ca parte a acoperirii medicale universale.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.