„Promovați echitatea. Sporiți rezistența. Eliminați malaria” – genericul Zilei Mondiale a Malariei 2022

Anual, la 25 aprilie marcăm Ziua Mondială a Malariei, care reprezintă o oportunitate de evidențiere a necesității investițiilor continue și de susținere a angajamentului politic pentru prevenirea și controlul acestei boli.

În 2022 genericul evenimentului este „Promovați echitatea. Sporiți rezistența. Eliminați malaria” și are drept scop sporirea gradului de conștientizare cu privire la povara globală a malariei.
Malaria este o boală periculoasă pentu viață, cauzată de plasmodiul malaric, care se transmite oamenilor prin pișcăturile femelelor de țânțari Anopheles infectate. Deși boala poate fi prevenită și tratată, aceasta continuă să prezinte o povară pentru sistemele de sănătate publică din mai multe țări ale lumii.

La nivel mondial, conform ultimului raport privind malaria, în anul 2020 s-au înregistrat 241 de milioane de cazuri de malarie, comparativ cu 227 de milioane în anul 2019. De asemenea, și numărul estimat al deceselor provocate de malarie a fost în creștere cu 69 000 de decese în 2019 comparativ cu 2020 și a constituit 627 000.

Cu toate acestea, la nivel global se estimează că între anii 2000 și 2020 în jur de 1,7 miliarde de cazuri de infectare și 10,6 milioane de decese cauzate de malarie au fost evitate. Comunitatea Globală a Malariei alături de Parteneriatul RBM (Partnership to End Malaria) își propun reducerea cu 66% a cazurilor de infectare și cu 62% a deceselor până în anul 2026.

Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice situează Republica Moldova în rândul ţărilor cu risc sporit pentru infectarea cu malarie. În cadrul unui sondaj la nivel național, efectuat de colaboratorii Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, 21,1% din țânțarii capturați în diferite raioane ale republicii aparțin speciei Anopheles.

Astfel, prezența vectorului specific pe teritoriul țării constituie un risc sporit pentru sănătatea publică prin faptul că poate transmite agentul cauzal al malariei. Acest fapt a devenit deosebit de important în contextul fenomenului de migrație intensă a cetățenilor republicii, inclusiv în zonele endemice ale malariei. În perioada 2019-2021, în țara noastră, s-au înregistrat 9 cazuri de malarie, toate fiind de import.

Rețineți:
– Malaria este o boală care poate fi prevenită și tratată cu ușurință;
– În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică, apelați imediat după asistența medicală urgentă;
– Dacă planificați călătoria spre o zonă endemică prin malarie, este necesară administrarea tratamentului profilactic;
– Cei mai vulnerabili față de această infecție sunt sugarii, copiii cu vârsta sub 5 ani, femeile însărcinate și pacienții cu HIV/SIDA, precum și persoanele cu imunitate scăzută, inclusiv turiștii și migranții.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.