Pericolul utilizării iraționale a preparatelor de uz veterinar și a insecticidelor
Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează repetat populația despre pericolul utilizării iraționale a preparatelor de uz veterinar și a insecticidelor, în scopul tratării copiilor contra pediculozei, scabiei sau oricărei altei boli, acest lucru fiind interzis.
Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, se înregistrează o majorare continuă a cazurilor de intoxicații acute de etiologie chimică în rândul copiilor, în condiții casnice, inclusiv letale. Astfel, în anul 2018, urmare a utilizării necorespunzătoare a insecticidului Valsafid (s.a. fosfură de aluminiu), într-o gospodărie particulară din satul Flocoasa, raionul Cantemir, a avut loc o intoxicație acută în grup, cu afectarea a 7 persoane, dintre care 3 copii, cu vârste cuprinse între 4 – 11 ani au decedat. În anul 2019, în satul Bucuria, raionul Cahul, în rezultatul aplicării suspensiei „Benzilbenzoat” și a preparatului de uz fitosanitar cu conținut de sulf „pucioasă” împotriva scabiei, un adolescent de 16 ani a decedat. Un alt caz de intoxicație a fost înregistrat în rezultatul aplicării insecticidului Neocidol (substanța activă – Diazinon) contra pediculozei, cu afectarea a 7 persoane, dintre care cinci copii și 2 maturi din satul Cociulia, raionul Cantemir, spitalizați în regim de urgență în instituțiile medicale specializate din Chișinău.
În anul 2019, doi copii din satul Sămănanca, raionul Orhei, s-au intoxicat cu insecticidul Blotic aplicat contra pediculozei. În rezultat, o fetiță de 12 ani a decedat. În anul curent, pe teritoriul țării, au fost înregistrate 57 de cazuri de intoxicații cu pesticide, în urma cărora 2 persoane au decedat. Este important de menționat că 37 intoxicații de acest gen au avut loc în lunile mai-iunie. La copii, au fost raportate 22 de cazuri de intoxicație cu pesticide, dintre care 15 (68,2%), copii afectați fiind cu vârste cuprinse între 1-3 ani.
Recent, a avut loc un caz de intoxicație cu afectarea a 4 copii, cu vârste cuprinse între 1-5 ani, din satul Ștefănești, raionul Ștefan Vodă, în urma tratării cu pesticidul (DNOC) împotriva scabiei. Un copil, cu vârsta de 1 an a decedat.
Vă recomandăm să vă asigurați că păstrați produsele chimice în dulapuri încuiate. Nu lăsați substanțele/amestecurile chimice nesupravegheate, în special, acolo unde copiii pot ajunge la ele, chiar și pentru o clipă. Copiii prezintă un grup vulnerabil – neglijarea și lăsarea copiilor fără supraveghere și accesul liber al acestora la produse chimice potențial periculoase poate duce la consecințe grave.
Facem apel către specialiștii veterinari, inclusiv din farmaciile veterinare, proprietarilor magazinelor agricole, distribuitorilor și vânzătorilor de pesticide să informeze populația privind evitarea utilizării produselor/medicamentelor de uz veterinar și fitosanitar pentru tratamentul scabiei, pediculozei etc.
Pediculoza/scabia nu prezintă un motiv de rușine, sunt afecțiuni care trebuie tratate corect și eficient, cu medicamente și soluții speciale, procurate din farmaciile umane și sunt categoric interzis din cele veterinare.
În cazul unei posibile suspecții sau intoxicații solicitați imediat asistența medicală la numărul unic de urgență 112!
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.