SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Pe parcursul săptămânii trecute, ANSP a confirmat 44 de cazuri de gripă sezonieră

Pe parcursul săptămânii trecute, ANSP a confirmat 44 de cazuri de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 28.11.2022- 04.12.2022 (săptămâna 48/2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o creștere cu 14,8% în comparație cu săptămâna precedentă și o creștere cu 70,1% în comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent (săptămâna 48/2021) și a constituit 369,32 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 9961 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 66,1%.

Pe parcursul săptămânii 48/2022, au fost înregistrate 44 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 18, Bălți – 6 și Fălești – 7, Briceni – 5, Edineț – 3, Sîngerei – 2 și cîte un caz în Glodeni, Ocnița și Orhei).

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10 – 04.12.2022, săptămânile 40/2022-48/2022) au fost înregistrate, în total: 75 cazuri gripă; 62953 cazuri – IACRS; 3279 cazuri – SARI.

În prezent, continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. Din numărul total de doze disponibile au fost utilizate 70,9%.

Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupele de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor, etc. Dacă faceți parte din grupele de risc, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccin antigripal gratuit.

Menționăm că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Totodată, ANSP recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglolerate, etc)  și vaccinarea antigripală.