Pe 2 aprilie, marcăm Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului
Anual, pe data de 2 aprilie, marcăm Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, organizată pentru creșterea gradului de conștientizare a acestei patologii în comunitățile din întreaga lume.
În fiecare an, activitățile desfășurate în cadrul acestei Zile Mondiale își propun să pună în lumină obstacolele cu care se confruntă copiii și adulții cu tulburări din spectrul autist (TSA).
TSA reprezintă un grup de tulburări caracterizate prin anomalii calitative de interacțiuni sociale reciproce și de tipare de comunicare și prin totalitatea intereselor și a activităților repetitive, stereotipe, restrictive.
Persoanele care suferă de TSA întâmpină provocări sociale, de comunicare și de comportament semnificative. Acestea comunică, se comportă și învață într-un mod deosebit de cei din jur. Pentru că tulburările de autism reprezintă un spectru întreg, abilitățile de învățare, gândire și de rezolvare a problemelor pot varia destul de mult de la o persoană la alta.
Deși autismul poate fi diagnosticat la orice vârstă, acesta este definit drept o „afecțiune de dezvoltare”, deoarece simptomele apar, de obicei, în primii doi ani de viață. Cu cât mai timpuriu se stabilește diagnosticul, cu atât mai eficientă va fi intervenția.
Se preconizează că în Republica Moldova vor funcționa Centre specializate de intervenție pentru copii și adulți cu tulburări de spectru autist. În acest sens, Guvernul a aprobat Regulamentul – Cadru de organizare și funcționare al acestora și Standardele minime de calitate.
În cadrul acestor centre va fi oferit suport specializat copiilor și tinerilor în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, logopedie, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice și psihologice.
În Republica Moldova diagnosticarea autismului este absolut gratuită.
În 2022, Asociația internațională Autism-Europe desfășoară o campanie de conștientizare la nivel european cu membrii săi, cu genericul „O călătorie fericită prin viață”. Pe parcursul acesteia vor fi evidențiate nevoile persoanelor cu autism în raport cu diverse priorități politice, atât la nivelul UE, cât și la cel național, regional și local.
La nivelul UE, implementarea noii Strategii pentru drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2030 și Planul de acțiune pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale iau în considerare nevoile persoanelor cu autism.
În 2021, în Republica Moldova, sub supravegherea specialiștilor se aflau 871 de persoane diagnosticate cu autism infantil.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.