Octombrie este Luna de conștientizare a cancerului mamar
Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.
Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii. Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la 5 ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.
Reducerea inechităților în ceea ce privește rezultatele cancerului de sân necesită îmbunătățiri sistematice în accesul la servicii adecvate și de calitate. Inițiativa Globală pentru Cancerul de Sân (IGCS) a OMS, înființată în 2021, reunește părțile interesate din întreaga lume și din diferite sectoare, cu obiectivul comun de a reduce cancerul de sân cu 2,5% pe an, ceea ce în 20 de ani salva milioane de vieți . IGCS folosește 3 strategii-cheie pentru a atinge aceste obiective: promovarea sănătății și depistarea precoce; diagnosticare în timp util; și managementul cuprinzător al cancerului de sân.
În Republica Moldova incidența prin cancer mamar în a. 2022 a fost de 51,5 cazuri la 100 mii locuitori, sau 1307 persoane depistate primar cazuri. În total la evidență medicală în a. 2022 se aflau 11488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100 mii populației. Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100 mii populație și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.
Cancerul de sân este o boală în care unele celulele din structura glandei mamare cresc necontrolat, ducând la formarea tumorilor. Dacă sunt lăsate nesupravegheate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale.
Există mai mulți factori de risc, atât modificabili, cât și nemodificabili care sunt asociați cu cancerul de sân, inclusiv:
Factori biologici:
- Istoric familial și factori genetici: dacă mama, sora, tatăl au fost diagnosticați cu cancer de sân sau ovarian, este un risc mai mare de diagnosticare cu cancer de sân în viitor.
- Gender: cancerul de sân apare de aproape 100 de ori mai des la femei decât la bărbați.
- Vârsta: două din trei femei cu cancer invaziv sunt diagnosticate după vârsta de 55 de ani.
- Rasa: cancerul de sân este diagnosticat mai des la femeile caucaziene, decât la femeile din alte rase.
- Istoricul menstrual și reproductiv: menstruația timpurie (înainte de 12 ani), menopauza târzie (după 55 de ani), a avea primul copil la o vârstă mai înaintată sau a nu naște niciodată poate crește riscul de cancer de sân.
- Anumite modificări ale genomului: mutațiile anumitor gene, cum ar fi BRCA1 și BRCA2, pot crește riscul de cancer de sân.
- Țesut mamar dens: țesutul mamar dens poate crește riscul de cancer de sân și poate face noduli mai greu de detectat.
- Terapia de substituție hormonală combinată: luarea terapiei de substituție hormonală combinată, așa cum este prescrisă pentru menopauză, poate crește riscul de cancer de sân și crește riscul ca cancerul să fie detectat într-un stadiu mai avansat.
Factorii condiționați de stilul de viață:
- Inactivitatea fizică.
- Alimentația nesănătoasă: o dietă bogată în grăsimi saturate și lipsită de fructe și legume.
- Obezitatea: obezitatea este un factor de risc atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
- Consumul de alcool: consumul frecvent de alcool poate crește riscul de cancer de sân.
- Radiațiile: Radioterapia înainte de vârsta de 30 de ani poate crește riscul de cancer de sân.
Simptomele
Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite, și pot fi chiar dureroase. Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:
- Tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte (chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct);
- Apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație;
- Iritația (Rash) în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului. UInele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală;
- Retragerea mamelonului spre interior;
- Secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, etc..
Important! În cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător până a se răspândi, rata de supraviețuire pentru cinci ani în urma diagnosticului de cancer mamar este de 99%.
Cum poate fi prevenit cancerul mamar:
- Mențineți o greutate sănătoasă: se recomandă să rămâneți la o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții și să evitați creșterea în greutate prin echilibrarea aportului alimentar cu activitatea fizică.
- Fiți activ din punct de vedere fizic: cel puțin 150 până la 300 de minute de intensitate moderată sau 75 până la 150 de minute de activitate de intensitate viguroasă în fiecare săptămână (sau o combinație a acestora), de preferință repartizate pe parcursul săptămânii.
- Evitați sau limitați consumul de alcool: chiar și consumul de cantități mici de alcool a fost asociat cu o creștere a riscului de dezvoltare a cancerului de sân.
- Alimentația sănătoasă: dieta bogată în legume, fructe și produse lactate bogate în calciu, dar săracă în carne roșie și procesată ar putea contribui la scăderea riscului de cancer de sân.
- Alăptarea cel puțin 6 luni după naștere.
- Evitarea consumului de tutun.
- Evitarea expunerii la radiații.
Nu ignorați pericolul cancerului mamar și nu ezitați să mergeți la un control medical – această conduită s-ar putea să vă salveze viața.
Startul Lunii de conștientizare a cancerului de sân va avea loc pe 1 octombrie, începând cu orele 12.00 în scuarul parcului ”Alunelul”, sect. Buiucani, mun.Chișinău, ce va include: consultarea gratuită de către medicul mamolog, informarea femeilor despre autopalparea glandelor mamare, distribuirea materialelor informaționale, pictură pe pânză, etc.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.