Laboratorul medical al ANSP a primit confirmarea acreditării la cerințele standardului internațional ISO 15189

Laboratorul medical al ANSP a primit confirmarea acreditării la cerințele standardului internațional ISO 15189

Ca urmare a evaluării anuale, Laboratorul medical al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP) a obținut confirmarea acreditării din partea Centrului Național de Acreditare MOLDAC, fapt ce demonstrează, încă o dată, competențele în efectuarea analizelor medicale și respectarea în mod continuu a cerințelor în domeniu. Din componența Laboratorului medical fac parte: Laboratorul microbiologic (str. Gh. Asachi 67 a) și Laboratorul virusologic (str. Cosmescu 3).

Acreditarea laboratorului la cerințele standardului internațional ISO 15189 conferă:

  • încredere în competența tehnică a laboratorului de analize medicale;
  • credibilitatea rezultatelor obținute pentru domeniul acreditat;
  • minimizarea riscului de furnizare a rezultatelor eronate pacienților;
  • stabilirea unei diagnoze mai corecte;
  • stabilirea unui tratament mai potrivit.

Certificatul de Acreditare și Anexa la Certificatul de Acreditare/domeniul de acreditare care conține analizele medicale pentru care Laboratorul este acreditat, pot fi vizualizate pe site-ul ANSP (https://ansp.md/acreditarea-laboratoarelor/), sau pe site-ul MOLDAC, accesând link-ul: https://acreditare.md/wp-content/uploads/2023/02/26-ok-Anexa-la-certificat-LM-ed-5-modificarea-1.signed.pdf.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) este instituția națională responsabilă de organizarea funcționării, coordonarea și controlul calității Supravegherii Rezistenței Antimicrobiene. Laboratorul microbiologic al ANSP, prin Ordinul MS nr. 711 din 07.06.2018 fiind numit Laborator de referință în Rezistența Antimicrobiană, detectând fenotipic mecanismele de rezistență a microorganismelor. Sistemul național de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene, permite alinierea la standardele internaționale și integrarea în rețelele internaționale de supraveghere.

Din 12.03.2021, Laboratorul microbiologic al ANSP este numit Laborator de referință în testarea C. difficile, conform Ordinului MS nr. 217 Cu privire la fortificarea capacitiții de laborator în diagnosticul infecțiilor determinate de Clostridioides difficile și nominalizarea laboratorului de referință.

Laborator virusologic ANSP este cu statut recunoscut de către OMS privind conformarea activității ca Centrul Național de Gripă. Laboratorul virusologic este parte componentă a Rețelei Europene de laboratoare în diagnosticarea poliomielitei, gripei, rujeolei și rubeolei și este evaluat anual de specialiștii de profil ai OMS. Un compartiment important în activitatea de laborator se referă la investigațiile molecular-biologice, fiind primite anual teste de competență internațională de instituțiile de profil ale OMS pentru virusurile gripare și nongripale. Începând cu anul 2020 participă și la control extern SARS-CoV-2 (COVID-19). La 07 martie 2020, a fost primul laborator de țară care a implementat metoda dată, care a identificat primul caz de Covid-19 în Republica Moldova,  și este responsabil în comun cu epidemiologi de compilarea/generalizarea datelor Covid-19 pe toată țara pentru raportare la platforma guvernamentală.

Laboratorul medical ANSP confirmă competența și performanța prin participări în PT/ILC la nivel international (a.a. 2023-2024)

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.