La ANSP s-a desfășurat un atelier de lucru privind implementarea secvențierii genomice
La 28 decembrie, a avut loc un atelier de lucru, cu participarea specialiștilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), pentru actualizarea programului și a planului de dezvoltare a Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică pentru anii 2024-2029, în contextul implementării secvențierii genomice. Evenimentul a fost organizat cu suportul Biroului de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății.
Atelierul de lucru a fost deschis de către directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, cu un mesaj privind importanța fortificării capacităţilor de laborator și a sporirii gradului de pregătire și răspuns în prevenirea eventualelor epidemii sau pandemii, ca obiective esențiale în domeniul diagnosticului de laborator în sănătate publică.
Directorul adjunct al ANSP, Veaceslav Guțu, a prezentat prioritățile sistemului de sănătate publică în supraveghere a bolilor transmisibile prin prisma dezvoltării strategice de secvenţiere genomică în Republica Moldova.
Cu un mesaj privind scopul, obiectivele atelierului, dar și prioritățile în domeniu, a venit șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică, Olga Burduniuc.
La atelier au participat 20 de specialiști din cadrul Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile, Direcției management al urgențelor de sănătate publică, precum și specialiști din laboratoarele implicate în implementarea tehnicii de secvențiere. Aceștia s-au familiarizat cu tehnici moderne de analiză moleculară utilizate în genotiparea microorganismelor, principiile, avantajele și dezavantajele tehnicii de secvențiere, perspective de utilizarea tehnicii de secvențiere în supravegherea genomică a maladiilor transmisibile prioritare pentru sănătatea publică.
Participanții au menționat importanța atelierului pentru crearea platformei de comunicare între specialiști pentru elaborarea comună a strategiei de secvențiere și dezvoltare continuă a laboratoarelor ANSP, în perspectiva creării și operaționalizării unui centru de secvențiere genomică în vederea detectării și reacționării la amenințările bolilor transmisibile.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.