La 7 noiembrie este marcată Ziua europeană a radonului

La 7 noiembrie este marcată Ziua europeană a radonului

La 7 noiembrie este marcată Ziua europeană a radonului, la inițiativa Asociației Europene a Radonului (ERA), care a ales ziua de naștere a femeii de știință Maria Skłodowska-Curie ca dată pentru acest eveniment. În această zi, acționăm pentru sensibilizarea și conștientizarea populației pentru a preveni problemele de sănătate condiționate de expunerea la gazul radon în interiorul clădirilor.

Radonul este un gaz radioactiv natural, incolor și inodor, ce provine din dezintegrarea uraniului, care este prezent în scoarța terestră încă de la formarea Terrei. Radonul se acumulează în spații închise (pivnițe, încăperi de la subsol sau parter), la etaje superioare ale clădirii și poate ajunge la concentrații ce prezintă un risc pentru sănătate. Radonul se degajă din sol și pătrunde în interiorul clădirilor prin crăpăturile și golurile din fundație, îmbinările de construcție, crăpături în podele și pereți, din materialele de construcții și prin sistemul de alimentare cu apă.

Nivelul național de referință pentru radon este stabilit la 300 Bq/m3 (Bq — becquerel ce reprezintă unitatea de măsură a radioactivității), ca medie anuală și respectă cerințele Directivei Europene 2013/59/EURATOM și Legea Republicii Moldova Nr. 289 din 20-10-2022 cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică (Monitorul Oficial Nr. 383 art. 719 din 26.11.2022). Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un nivel de radon mai mic de 100 Bq/m3.

MĂSURI DE PREVENȚIE ȘI REMEDIERE:

– Pentru valori cuprinse între 100-300 Bq/m3, trebuie luate măsuri pentru reducerea nivelului de radon. Aceste măsuri constau în principal în modificarea obiceiurilor de aerisire a încăperilor, pentru reducerea nivelului de radon la valori cât mai mici posibile, ideal sub 100 Bq/m3.

– Pentru valori mai mari de 300 Bq/m3, se recomandă investigarea căilor de acces ale radonului în clădire (radonul din sol, din materialele de construcție, din apa folosită la spălat, gătit) și implementarea unor măsuri de remediere pentru reducerea semnificativă a nivelului de radon din aerul din interior (ex.: identificarea crăpăturilor prin care radonul pătrunde în interior și astuparea acestora).

Pentru a evita expunerea la concentrații ridicate de radon în locuințe și la locul de muncă se recomandă populației și angajatorilor măsurarea radonului prin utilizarea echipamentelor speciale.

În Republica Moldova, în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Laboratorul Igiena Radiațiilor și Radiobiologie efectuează cercetări în vederea monitorizării concentrațiilor de radon, atât în aerul din locuințele oamenilor, cât și în apă, sol etc. în conformitatea prevederilor legislației naționale „Cerințele de bază în securitatea radiologică”, Directivei Europene 2013/59/EURATOM și recomandărilor Agenției Internaționale pentru Energia Atomică.

Rezultatele activității monitorizării radonului pe teritoriul Republicii Moldova, măsurile de control și remediere a expunerii la radon, sunt plasate pe pagina ANSP https://ansp.md/control_radon/.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.