Control Radon

Radon banner

Pericolul de radon

Radonul (222Rn) este un gaz radioactiv incolor, inodor şi fără gust, produs în condiţii naturale în rezultatul dezintegrării uraniului (238U). Fiind omniprezent, poate fi depistat în sol, roci, apele subterane și poate fi găsit în concentrații mari în medii interioare, cum ar fi casele și locurile de muncă.

Expunerea la radon pe termen lung este principala cauză a declanşării cancerului bronhopulmonar în rândul nefumătorilor şi creşte dramatic şansele de îmbolnăvire de cancer bronhopulmonar la fumători din cauza efectelor sinergice negative ale radonului și fumatului. Studiile epidemiologice au furnizat dovezi convingătoare ale unei asocieri între expunerea la radon în interiorul edificiilor şi dezvoltarea cancerului bronhopulmonar, chiar şi la nivelul relativ diminuat al radonului.

Deoarece radonul este solubil în apă, apa de fântână poate fi o sursă de radon rezidențial; cu toate acestea, cea mai mare parte a expunerii populației generale la radon se face prin intermediul gazelor din sol. Radonul se poate pătrunde în casele noastre datorită diferenței de presiune din clădire și fundația sa din sol prin fisurile pereţilor, prin pardoseli sau prin ţevile de drenaj ale casei. Riscul apariției unor concentrații mari de radon în locuințe crește în lunile de iarnă, când locuința este cât mai izolată pentru a conserva căldura. Există metode bine testate, durabile și eficiente din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea pătrunderii radonului în clădirile noi și reducerea radonului în clădirile existente. Concentrația de radon în interior poate fi măsurată cu ușurință cu un mic detector pasiv.


Feedback/contacte:
tel. + 373 22 574 664/ 574 706
mob. 068 120 841

Pagina Facebook:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100082203806764

NIVELUL DE REFERINȚĂ AL RADONULUI
300 Bq/m3
(medie anuală)

0 - 49 Bq/m3
Ești în suguranță

49 - 99 Bq/m3
Aerisire frecventă și izolarea fisurilor

100 - 299 Bq/m3
Monitorizare continuă. Dacă nivelul se păstrează timp de +3 luni, contactați o instituție de specialitate

+300 Bq/m3
Monitorizare continuă. Dacă nivelul de păstrează timp de +3 luni, contactați o instituție de specialitate