La 25 iulie este marcată Ziua mondială de prevenire a înecului

La 25 iulie este marcată Ziua mondială de prevenire a înecului

Ziua mondială de prevenire a înecului, declarată în aprilie 2021, prin Rezoluția Adunării Generale a ONU „Prevenirea globală a înecului”, este marcată al doilea an consecutiv la 25 iulie. Acest eveniment reprezintă o oportunitate de a evidenția consecințele înecului asupra familiilor și comunităților și oferă soluții salvatoare de prevenire, fiind o problemă semnificativă la nivel global, care până în prezent a fost subestimată în raport cu impactul acesteia.

Se estimează că circa 236.000 de persoane se îneacă în fiecare an la nivel global, iar înecul se numără printre primele zece cauze de deces la copii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 1 și 24 de ani. Peste 90% dintre decesele prin înec au loc în râuri, lacuri, fântâni și vase de stocare a apei menajere, latrine; copiii și adolescenții din zonele rurale fiind afectați în mod disproporționat.

Dezastrele legate de inundații afectează din ce în ce mai mult milioane de oameni la nivel global, în parte din cauza escaladării impactului negativ al schimbărilor climatice, iar înecul este principala cauză a deceselor în timpul inundațiilor. Înecul a fost cauza a peste 2,5 milioane de decese în ultimul deceniu, care puteau fi prevenite.

În Regiunea Europeană, peste 23 mii de oameni decedează, în fiecare an, în urma înecului. În Republica Moldova, anual, sunt înregistrate, în medie, cca 143 cazuri de înec ale persoanelor în raza corpurilor acvatice, dintre care cca 23 sunt copii. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul anului 2022 și-au pierdut viața în bazinele acvatice 37 de persoane, inclusiv 5 minori.

Pentru a preveni cazurile de înec se recomandă de a implementa următoarele intervenții:

  • amenajarea locurilor pentru scăldat cu instalarea barierelor de siguranță;
  • supravegherea copiilor și securizarea locurilor periculoase (acoperirea fântânilor, latrinelor, a vaselor mari cu apă, etc.);
  • evitarea scăldatului copiilor fără supravegherea adulților;
  • educarea abilităților de bază pentru înot, siguranță în apă și salvare în siguranță, inclusiv a copiilor de vârstă școlară;
  • instruirea populației referitor la salvarea și resuscitarea în siguranță.
  • evitarea scăldatului în locuri neautorizate, pe timp de noapte și/sau în stare de ebrietate;
  • stabilirea reglementărilor de siguranță privind navigația cu barca, transportul fluvial, inclusiv purtarea dispozitivelor personale de salvare, etc.

Cu toții putem întreprinde măsuri pentru a preveni cazurile de înec, prin:

  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la amploarea problemei și măsurile de prevenire;
  • educarea copiilor și tinerilor;
  • susținerea autorităților de a dezvolta planuri și politici de prevenire a înecului;
  • desfășurarea activităților de voluntariat cu organizații de prevenire a înecului, salvare a vieților;
  • menținerea în siguranță pe noi înșine și familiile noastre, atunci când ne aflăm în apă, în preajmă sau călătorim pe apă.

Fiecare caz de înec poate fi prevenit!

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.