La 12 noiembrie marcăm Ziua mondială a pneumoniei

La 12 noiembrie marcăm Ziua mondială a pneumoniei

Anual, pe data de 12 noiembrie este marcată Ziua mondială a pneumoniei, eveniment inițiat de Coaliția Globală împotriva Pneumoniei la Copii, în cadrul Inițiativei ,,Stop Pneumonia” și susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF pentru a sensibiliza populația cu privire la pneumonie și a determina țările să întreprindă măsuri de prevenire și control al pneumoniei.

Anual, peste 2 milioane de oameni, inclusiv 800 mii de copii, își pierd viața din cauza pneumoniei. În Republica Moldova, potrivit datelor statistice, 1057 de persoane, inclusiv 34 de copii sub 5 ani și-au pierdut viața în anul 2022 din cauza pneumoniei.

Pneumonia este o e infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului. Cei mai vulnerabili fiind copii sub 5 ani și adulții peste 70 ani.

Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală, pierderea poftei de mâncare, etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauza, severitatea bolii, vârsta și alți factori.

Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la pneumonie includ: accesul limitat la servicii de prevenire și îngrijire, malnutriția, poluarea aerului în rezultatul arderii combustibililor fosili și al consumului de tutun, prezența bolilor cronice, etc.

Pentru a reduce decesele cauzate de pneumonie, OMS și UNICEF recomandă țărilor să accelereze acțiunile de reducere a deceselor cauzate de pneumonie, implementând o combinație de intervenții axate pe:

  • Protejare – prin promovarea alăptării exclusive și a nutriției sănătoase;
  • Prevenire – prin acoperirea vaccinală, reducerea poluării aerului, îmbunătățirea accesului la apă, sanitație și promovarea practicilor bune de igienă, etc;
  • Tratament – prin asigurarea accesului la servicii de tratament și îngrijire eficiente și accesibile.

 Pneumonia poate fi prevenită. Contribuția tuturor în reducerea cazurilor de îmbolnăvire și deceselor prin pneumonie este esențială.

Pentru a preveni pneumonia, este primordial să urmăm un set de practici de sănătate, inclusiv:

  • Susținerea și promovarea alăptării exclusive la sân în primele 6 luni de viață, practică ce poate reduce incidența pneumoniei cu 23%;
  • Asigurarea nutriției adecvate și echilibrate;
  • Imunizarea împotriva pneumococului, Hib, tusei convulsive, rujeolei, gripei, COVID, ș.a.
  • Promovarea practicilor bune de igienă personală și comunitară;
  • Reducerea poluării aerului și evitarea consumului de tutun și expunerea la fumul de tutun.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.