La 10 mai marcăm Ziua mondială a mișcării pentru sănătate
Anual, la 10 mai, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt încurajate să promoveze activitatea fizică, în contextul Zilei mondiale a mișcării pentru sănătate. Obiectivele principale ale evenimentului includ:
- conștientizarea de către populație a beneficiilor activității fizice în prevenirea bolilor netransmisibile;
- susținerea beneficiilor activității fizice și acordarea atenției bunelor practici;
- creșterea participării populației la activități fizice în toate domeniile (timp liber, transport, muncă) și în medii (școală, comunitate, casă, loc de muncă);
- promovarea comportamentelor, stilurilor de viață sănătoase și abordarea problemelor legate de sănătate prin sport și activitate fizică, cum ar fi: NU consumului de tutun; alimentație sănătoasă; reducerea violenței, stresului și a izolării sociale.
Mișcarea pentru sănătate se referă la orice tip de activitate fizică moderată până la viguroasă, pe care oricine și oriunde o poate efectua pentru promovarea unui mod de viață sănătos, îmbunătățirea calității vieții și a bunăstării.
Pentru beneficii substanțiale pentru sănătate, OMS recomandă cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobică de intensitate moderată sau cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă, ori o combinație echivalentă a ambelor, pe săptămână.
Estimările globale actuale arată că unul din patru adulți și 81% dintre adolescenți nu fac suficientă activitate fizică. În regiunea europeană, 38% dintre adulți fac sport cel puțin o dată pe săptămână sau mai mult, în timp ce 17% dintre ei – fac sport mai puțin de o dată pe săptămână. Până la 45% dintre europeni nu se implică niciodată, sau rareori în activități fizice sistematice.
În Republica Moldova, rezultatele studiilor recente demonstrează că 1 din 9 adulți de 18 – 69 ani nu respectă recomandările OMS privind activitatea fizică pentru sănătate, inclusiv: 8,9% femei și 9,3% bărbați (Studiul STEPS, 2021) și doar 1 din 6 adolescenți practică activitate fizică regulată, iar activitatea fizică de minim 60 de minute/zi este practicată doar de 17% de adolescenți (Studiul HBSC, 2022).
Inactivitatea fizică este responsabilă de aproximativ 6% din povara bolilor coronariene, 7% din diabetul zaharat de tip 2, 10% din cancerul de sân și 10% din cancerul de colon, la nivel mondial. De asemenea, aproximativ un milion de decese din regiunea europeană a OMS, anual, este atribuit inactivității fizice. Dacă populația ar fi mai activă, am putea înregistra, anual, cu 5 milioane de decese mai puține la nivel mondial.
Promovarea activității fizice este una din priorități în domeniul sănătății publice, la nivel global. Statele membre ale OMS au ca obiectiv reducerea activității fizice insuficiente cu 10% până în 2025. Republica Moldova și-a stabilit ținta de a reduce cu 5% inactivitatea fizică către 2025 (HG 129/2023).
Promovarea activității fizice include politici mai bune de design urban și de transport, activitate fizică în curricula școlară și activități extracurriculare, campanii de informare și marketing privind conștientizarea beneficiilor activității fizice și a sportului pentru sănătate pe tot parcursul vieții, etc. Astfel, politicile de creștere a activității fizice urmăresc să asigure:
- mersul pe jos, ciclismul și alte forme de transport activ nemotorizate sunt accesibile și sigure pentru toți;
- instituțiile pentru copii, școlile și instituțiile de învățământ superior oferă spații și facilități sigure pentru ai încuraja pe toți elevii să-și petreacă timpul liber în mod activ;
- școlile primare și gimnaziale oferă educație fizică de calitate, care să dezvolte modele de comportament activ fizic pe tot parcursul vieții;
- programele comunitare de activitate fizică, oferă oportunități adecvate pentru toate vârstele și abilitățile;
- facilitățile sportive și de recreere oferă tuturor oportunități de a accesa și de a participa la o varietate de activități sportive;
- furnizorii de servicii medicale oferă recomandări și sprijină pacienții să fie activi în mod regulat.
Pentru menținerea și promovarea sănătății, este important să practicați orice efort fizic zilnic. Următorii pași vă pot fi de folos:
- Ori de câte ori este posibil, alegeți să mergeți pe jos sau cu bicicleta la școală, la serviciu;
- Dacă faceți naveta cu autobuzul sau troleibuzul, alegeți să coborâți cu una sau două stații înainte și să mergeți pe jos;
- Încercați câteva exerciții de echilibrare și faceți câteva întinderi în timp ce vă spălați pe dinți sau priviți televizorul;
- Alegeți să ajungeți acasă urcând scările, evitând ascensorul;
- Menajul, dansul, grădinăritul sunt activități fizice moderate. Includeți astfel de activități în viața de zi cu zi, alături de mersul pe jos și alte forme de activități fizice;
- Luați-vă o scurtă pauză de 3-5 minute la locul de muncă, timp în care să practicați mișcarea fizică, precum mersul sau întinderile.
Orice activitate fizică este binevenită, decât deloc! Mișcați-vă pentru sănătate!
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.