„Investiți pentru a elimina tuberculoza. Salvați vieți!” – pe 24 martie marcăm Ziua mondială de profilaxie a tuberculozei
Anual, pe data de 24 martie marcăm Ziua mondială de profilaxie a tuberculozei (TBC), scopul căreia este sensibilizarea publicului cu privire la consecințele devastatoare ale tuberculozei asupra stării de sănătate, a societății și a economiei, dar și pentru intensificarea eforturilor de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză.
Genericul în acest an este „Investiți pentru a elimina tuberculoza. Salvați vieți!” și are menirea să sublinieze necesitatea urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC și a îndeplini angajamentul liderilor mondiali de a elimina tuberculoza la nivel global. În contextul pandemiei COVID-19, evenimentul este deosebit de important, deoarece răspândirea noului coronavirus a periclitat progresul în lupta împotriva tuberculozei, iar asigurarea accesului egal la prevenire și îngrijire pentru toată lumea este primordială.
TBC rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. În fiecare zi, aproape 30 000 persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, boală care poate fi prevenită și vindecată, iar 4100 oameni își pierd viața din cauza acesteia, printre care 700 copii. Astfel, putem estima că 3 persoane mor de TBC în fiecare minut.
Pe plan național TBC rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, Republica Moldova aflându-se printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. Datele statistice demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici, ca rezultat al asigurării serviciilor de îngrijiri în TBC (prevenire, depistare, tratament), centrate pe necesitățile persoanelor.
Reducerea transmiterii tuberculozei se realizează prin diferite măsuri, inclusiv prin extinderea tratamentului preventiv al tuberculozei la persoanele care trăiesc cu HIV, a adulților și a copiilor care au fost în contact cu persoanele bolnave de TBC, dar și asigurarea ratei de imunizare de minim 95% cu vaccinul Bacillus Calmette-Guerin la nou născuți.
Eradicarea tuberculozei nu este doar o problemă de sănătate publică, ci și o provocare și o oportunitate de dezvoltare. Strategia OMS pentru TBC, adoptată de Adunarea Mondială a Sănătății în 2014, își propune să pună capăt epidemiei globale de TBC, ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Strategia servește pentru țări drept plan pentru a reduce incidența prin TBC cu 80% și a deceselor cu 90% și pentru a elimina cheltuielile catastrofale pentru familiile afectate de TBC până în anul 2030.
Investiți pentru a elimina tuberculoza. Salvați vieți!
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.