Informare suplimentară privind focarul de rujeolă înregistrat într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău

Informare suplimentară privind focarul de rujeolă înregistrat într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează suplimentar despre derularea focarului de rujeolă între beneficiarii unui centru de plasament temporar pentru refugiați, din municipiul Chișinău. Până la moment, prin investigații de laborator, au fost confirmate alte patru cazuri de rujeolă la copii cu vârste de 2, 8 și 15 ani (2 copii). Alte cazuri cu suspiciune la rujeolă între beneficiarii din aceeași instituție se află în proces de investigare. Toate persoanele prezintă simptome asociate infecției rujeolice (febră, tuse, erupții cutanate) și au fost spitalizate în instituții medicale specializate, unde primesc îngrijiri medicale.  Ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele contacte se află sub supraveghere medicală.

Specialiștii ANSP au întreprins mai multe măsuri în focar, inclusiv de supraveghere, control și restrictive – documentare a anamnezei vaccinale, monitorizarea contacților și identificarea activă a persoanelor bolnave (de comun cu asistența medicală primară), de dezinfecție curentă pentru a preveni răspândirea infecției.

De la începutul anului curent, în țară, au fost confirmate, prin diagnostic de laborator, 12 cazuri de rujeolă, inclusiv șapte în focarul înregistrat la un centru de plasament temporar pentru refugiați, din municipiul Chișinău.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces. ANSP amintește că tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. În Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

ANSP atenționează că, în ultimele luni, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola în Regiunea Europeană. În context, reiterăm necesitatea sporirii vigilenței cetățenilor față de rujeolă, inclusiv prevenirea îmbolnăvirii prin efectuarea vaccinării ROR; verificarea statutului vaccinal al copiilor; adresarea imediată la medic în caz de febră şi erupţii cutanate şi cel puţin unul dintre semnele: tuse, rinită, conjunctivită; izolarea persoanelor care prezintă simptome asemănătoare rujeolei, până la determinarea diagnosticului, deoarece transmiterea se face prin contact direct cu picăturile de secreţie prin strănut, tuse sau conversaţie, picături care rămân pentru o perioadă lungă de timp în aer.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.